Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Rabszolgaszállító hajó naplóját árverezik

2004. augusztus 17. 12:07

A 18. század végén Ausztrália felé elítélteket szállító hajó 150000 fontra becsült naplója kerül kalapács alá hamarosan.

<

A Marquis Cornwallis az ír Michael Hogan kapitánysága alatt indult 1795. augusztusában Corkból ÚJ Dél-Wales-be, a következő év februárjában pedig célba is ért. A vászonba kötött vízfoltos hajónapló a hajón szállított 244 ír elítélt adatait tartalmazza, akik között a legkülönbözőbb bűnökért elítélt 12 és 65 év közötti férfiak és nők voltak.


William Moore, a hajó zászlósa keresetlen szavakkal jellemezte a rabokat: "a legrosszabb fajta... az ír börtönök hulladéka és söpredéke". Az egyik elítélt, a 12 éves Patrick McDonaugh például országúti rablás miatt került a hajóra és Ausztráliába, míg a hajón utazó női elítéltek egy része étel- vagy ruhalopásért kapta büntetését.


Az elítéltek az Amerikába jutás reményében egy hónap után fellázadtak. Bár a hajónapló nem dokumentálja az eseményeket, úgy tűnik, hogy a naplóbejegyzéseket bizonyítékként használták a lázadást követő vizsgálat során. Hét lázadót egy árulóval együtt megöltek, és több tucatnyi elítéltet megkorbácsoltak, ahogy a lázadásban segédkező két őrt is.


A hajó egy évvel azután épült, hogy az első elítéltek 1788-ban megérkeztek az ausztráliai Botany Baybe. Hogan kapitány szerint az utazás "a legellenszenvesebb hét hónapnyi szolgálat, amelyre valaha is embert alkalmaztak, és amelyen az emberiség közül a legrosszabbat, az ír elítélteket szállítjuk".


A nemrég egy magánlevéltárban Hogan bejegyzéseivel megtalált hajónapló a Christie's aukciósház jövő hónapi árverésén kerül majd kalapács alá.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Rabszolgaszállító hajó naplóját árverezik

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra