Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Német bocsánat a namíbiai genocídiumért

2004. augusztus 17. 10:13

Németország első ízben kért bocsánatot a gyarmatosítás idején elkövetett namíbiai genocídiumért - olvasható a tegnapi Guardianben. 1904 és 1907 között 65 000 herero nemzetiségű embert öltek meg a délnyugat-afrikai német gyarmaton, ahol ma Namíbia fekszik.

<

`Mi, mai németek történelmi és erkölcsi felelősséget vállalunk az akkori németek által elkövetett bűnökért` - nyilatkozta Heidermarie Wieczorek-Zeul német fejlesztési miniszter azon a centenáriumi ünnepségen, melyen az 1904 és 1907 között lemészárolt herero felkelőkre emlékeztek. `Az akkoriban elkövetett atrocitásokat ma egyértelműen genocídiumnak neveznénk` - tette hozzá.


Bár a miniszter kizártnak tartotta, hogy az áldozatok leszármazottai anyagi kárpótlásban részesüljenek, azt megígérte, hogy országa segítséget nyújt namíbiának - különösen a földművelés fejlesztése terén. Korábban a meggyilkoltak leszármazottai már indítottak polgári pert kártérítés reményében. "Mindössze annyit mondtam: a német kormány bocsánatot kér" - mondta Wieczorek-Zeul az ezer fős hallgatóság előtt.


A tömeggyilkosságra akkor került sor, amikor a herero nép 1904-ben felkelt az agresszív német gyarmatosítás ellen. A németek azzal a paranccsal küldték az akkor Délnyugat-Afrikának nevezett területre Lothar von Trotha tábornokot, hogy verje le a lázadást. Történészek szerint a tábornok arra utasította csapatait, hogy végezzenek az egész törzzsel.


 
A parancs visszavonása után a hererókat fogolytáborokba hurcolták, és rabszolgaként dolgoztatták német vállalkozók üzemeiben. Rengetegen haltak bele a munka okozta kimerültségbe, másokkal az alultápláltság végzett. A herero törzs kétharmada elpusztult. Az előző hét végéig - vagyis egy évszázadon át - azonban a német kormányok nem voltak hajlandók elismerni, hogy az eseményeket a politikailag és jogilag is legsúlyosabb terminussal, a genocídiummal illessék.


Német csapatok Namíbiában
A hererók éveken át küzdöttek a német kormánynál a jóvátételért. 2001-ben, az Egyesült Államokban 4 milliéárd dolláros keresetet nyújtottak be a német kormány és két német cég ellen. Németország azonban azzal hárította el a vádakat, hogy a katonák és civilek védelmét előíró nemzetközi szerződések abban az időben még nem voltak érvényben.


Ranongouje Tjihuiko, a megemlékezésért felelős bizottság elnöke bejelentette, hogy a hererók ezután visszavonhatják a pereket. Hifikepunye Pohamba, Namíbia földművelésügyi minisztere is üdvözölte a hivatalos német gesztust. "Ez az, amire oly hosszú ideje várunk" - mondta a miniszter, s megjegyezte: a bocsánatkérés épp azon a helyen hangzott el, ahol a mészárlás véget ért.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Német bocsánat a namíbiai genocídiumért

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra