Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Rákóczi a kelet-európai folklórban

2003. december 12. 09:19

2003. december 13-án a Rákóczi szabadságharc emlékezete a magyar és a kelet-európai népek folklórjában címmel sétáló koncertre kerül sor a Nemzeti Múzeumban.

<

A néphagyomány máig úgy tekint a Rákóczi-szabadságharcra, mint győzedelmes, `daliás idők`-re. Nemcsak a magyar, hanem a szlovák, ruszin, román és horvát népdalokban, mesékben is megtaláljuk Rákóczi, Bercsényi és más történelmi személyek nevét, tetteit vagy egyszerűen a kuruc-kor nosztalgiáját.

A XVIII. század kéziratos énekköltészetében már kevéssel a szabadságharc bukása után felbukkannak ilyen versek: részben komoly, részben tréfás felhangokkal (egyikükben a kóbor katona szlovák-magyar keveréknyelven meséli kalandjait). Ide sorolhatjuk a Rákóczi-nótát és a Rákóczi-indulót is, mely a nemzeti romantika korában különös hangsúlyt kapott, s épp az 1848-49-es szabadságharc idején érte el népszerűsége csúcspontját.

A magyar közköltészet és folklór emlékein kívül a szomszéd népek kuruc-kort idéző alkotásai teszik teljessé a szellemi kört, mely ma is őrzi közös történelmünk egyik jelképpé vált korszaka, egyben Rákóczi Ferenc emlékezetét.

A Magyar nemzeti Múzeum állandó történeti kiállításának termeiben rendezett koncert kezdési időpontja 11.00 óra.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Rákóczi a kelet-európai folklórban

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra