Múlt-kor.hu

Több mint 3000 éves óegyiptomi sírt fedeztek fel Kairóban

2004. augusztus 2. 15:30

Több mint háromezer éves óegyiptomi sírt fedeztek fel Kairó északi külvárosában egy mecset alapozása során, ám gondot okoz, hogy a sírt boltozatáig ellepi a talajvíz - közölték vasárnap egyiptomi hivatalos források.

A sírban egy érintetlen bazalt szarkofág, valamint Ízisz és Hórusz ókori egyiptomi isteneknek szentelt aranytárgyak darabjai találhatók. A felirat szerint a sírba egy Anh Khanszu Derat Hor nevű férfit temettek. Megmaradt az elhunyt belső szerveinek megőrzésére szolgáló négy kanopusztartó is, a szarkofág a múmiát tartalmazhatja.


Zahi Hawass, az Egyiptomi Régészeti Hivatal vezetője közölte, hogy a sír az Újbirodalom idejéből való, vagyis az i. e. 16. és 11. század közötti időből származik. "A sír falait szép feliratok és domborművek díszítik, így feltehetően fontos személy nyugszik itt. A problémát a víz jelenti. Az egyiptomi régészek azt tervezik, hogy az egész sírt feljebb emelik, kiemelik a vízből" - mondta el az egyiptomi főrégész.


A MENA egyiptomi hírügynökség ugyancsak vasárnap arról számolt be, hogy Dél-Egyiptomban, Ahmim városában egy vallási iskola alapozásakor a munkások megtalálták egy régi templomnak és II. Ramszesz fáraó óriási szobrának maradványait.
II. Ramszesz az i. e. 13. században uralkodott hosszú időn át, egyike volt a legnagyobb építőknek. A szobor, amelynek darabjait megtalálták, 12 méter magas lenne - egyedül a megtalált fej mintegy kéttonnás. A hatóságok át akarják helyezni a térségben található újkori temetőt, hogy lehetővé tegyék a további feltárást - olvasható a MENA tudósításában.


(MTI Panoráma)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Több mint 3000 éves óegyiptomi sírt fedeztek fel Kairóban

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2021. tavasz: Híres testvérek árnyékában

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra