Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Betiltották a buddhás bikinit

2004. augusztus 3. 12:22

Sri Lankán a Legfelsőbb Bíróság megtiltotta a vallási szimbólumok kereskedelmi használatát, ezért bevonták az összes, Buddhát ábrázoló terméket.

<

A hajdan Ceylon néven ismert sziget kulturális öröksége leginkább a brit gyarmatbirodalom szekuláris és a buddhizmus vallásos tradícióinak sajátos vegyületével jellemezhető. Emiatt is meglepő, hogy legutóbb egy buddhista szerzetes, Daranaagama Kusaladhamma  kezdeményezésére a sri lankai Legfelsőbb Bíróság keményen fellépett a vallási szimbólumok tömegkulturális, kereskedelmi használata ellen.

 

A múlt hónapban a rendőrség a fináncok segítségével végleg száműzte a pultokról és a kirakatokból a Buddha mintás bikiniket, a Buddha alakú gyertyákat és a Buddha Bar albumokat. A sri lankai kormány felkérte a külképviseleteket is, hogy érjék el a buddhista érzületet sértő termékek piacról történő kivonását.

 

Leginkább a Victoria's Secret márkájú Buddha mintás bikini sértette a 19 milliós sziget lakosságának hetven százalékát alkotó buddhisták vallásos érzületét. A gyártó cég ezért írásban kért elnézést a sri lankai buddhistáktól. A sri lankai külügyminiszter idézte a gyártó cég közleményét, melyben az őszinte sajnálatát fejezte ki, s közölte, nem állt szándékában sem Buddha, sem a buddhizmus megsértése.

 

Az 1991 óta világörökségi listán szereplő Aluvihara sziklatemplom a sri lankai Dambulla mellett. A vallási és szekuláris festmények, szobrok miatt több mint kétezer éve zarándokhelynek számító barlangszentélyben 157 Buddha-szobor és Buddha életéből vett jelenetek találhatók.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Betiltották a buddhás bikinit

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra