Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

A vandálok újra fenyegetik Rómát

2004. július 30. 12:37

Az Alarik vezette 410-es vandálinvázió megismétlődésétől tartanak a szakértők, csakhogy a pusztítók most turisták képében érkeznek.

<

Webkamerákat a műemlékekhez

A világ legnagyobb szabadtéri múzeumának is nevezett város a vandálok és a profi tolvajok legkedveltebb célpontjává vált. Rómában (és Velencében) az elmúlt négy hétben valóságos pusztításhullám kezdődött: a vandálok köztéri szobrokat és szökőkutakat kalapáccsal vertek szét. Rómában például 2000 évesnél is régebbi szobrok fejét a vágták nagy teljesítményű körfűrésszel. A hatóságok azzal igyekeznek elejét venni a pusztításnak, hogy meggpróbálnak több rendőrt állítani a kulcsfontosságú helyekre, illetve ezeket webkamerákkal is figyelni fogják ezután.


Ezen a héten vált a vandálok célpontjává a Gianlorenzo Bellini által 360 éve épített Api-kút (Fontana delle Api), mely Rómában, a Via Veneto végpontjánál látható. A VIII. Orbán pápa építtette kút egy nagy kagylót és három méhet ábrázol, utóbbi egyébként a pápa családjának, a Barberiniknek a jelképe. A rendőrség szerint a méheket barbárul, kalapáccsal verték szét, de mivel nem volt szemtanú, nem tudnak mit tenni az ügyben.


Egy másik esetben a Piazza del Popolo környékén álló szobrokról vágtak vagy vertek le kezeket, arcokat, lábakat és karokat. A megkárosított műemlékek között az ókor óta a helyükön álló szobrok is vannak. A hírneves Villa Borghese környékét is fejetlen szobrok éktelenítik az incidensek óta.


Velencében is egy hónappal ezelőtt kezdődtek a rombolások: itt a támadások után egy kalapáccsal felfegyverkezett férfit keresett a rendőrség. Hamarosan el is kapták a 38 éves Antonio Benacchiot, aki komoly pszichológiai problémákkal küzd. Három nap alatt ő végezte a legkomolyabb rombolást a város műemlékeiben. Benacchio rombolta szét például a Dózse-palota homlokzatának szobrait és a Redentore templom homlokzatának két szobrát is. Minden esetben vallási alakokat rombolt szét, a Dózse-palota esetében Isten és Mózes szobrait, a templomnál pedig Szent Ferenc és Szent Márk alakjait. A rendőrség szerint még több kárt is okozhatott volna, ha nem sikerül a turisták hathatós segítségével, hosszú üldözés után kézre keríteni.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

A vandálok újra fenyegetik Rómát

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra