Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Brit múzeumok rabolt műkincsei a neten

2004. július 29. 11:10

A brit múzeumok az interneten teszik közzé a holokauszt idején birtokukba került, bizonytalan eredetű műkincsek listáját.

<

Fordulóponthoz ért az az országos leltár és kutatás, melyet az Egyesült Királyság múzeumai és közgyűjteményei végeztek saját kollekcióikban. Az átvilágítás célja annak kiderítése volt, kerültek-e brit múzeumok tulajdonába a zsidóüldözések, a második világháború és a holokauszt idején törvénytelenül elrabolt műtárgyak.


A programban részt vevő múzeumok aprólékosan átvílágították teljes gyűjteményüket, és az 1933 és 1945 között birtokukba került, de bizonytalan eredetű tárgyakról listát készítettek. A műtárgyak részletes felsorolására, ismertetőjeleik közlésére a brit közgyűjtemények egyesülete (National Museum Directors' Conference) külön aloldalt hozott létre honlapján.


A programban az összes állami gyűjtemény részt vett, köztük a British Museum, három nemzeti könyvtár és a National Archives (az angol országos levéltár). Ezeken az intézményeken kívül 23 önkormányzati, illetve egyetemi fenntartású múzeum is átvizsgálta gyűjteményét. A weboldalon elolvashatók a kutatási beszámolók, a részletesen dokumentált műkincseket pedig kereshető adatbázisból is el lehet érni.


A közgyűjtemények egyesülete azt reméli: ha a nagyközönség vagy maguk az egykori tulajdonosok ráismernek egy-egy tárgyra, a weboldal segítségével kiderülhet a művek eredete. Fontos azonban, hogy a weboldalon felsorolt műtárgyak eredete mindössze ismeretlen, de korántsem gyanús, még kevésbé bűncselekményre utaló. Ha valaki többet szeretne megtudni valamelyik tárgyról, közvetlenül az azt őrző gyűjteményhez kell fordulnia.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Brit múzeumok rabolt műkincsei a neten

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra