Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

A trójai faló Törökországba utazik

2004. július 29. 10:06

A Warner Bros kölcsönadja a török kormánynak a Trója című film díszletét. A hatalmas falovat Trója feltételezett helyén állítják fel.

<

Hamarosan Törökországba utazhat a Trója című hollywoodi film díszleteként szolgált faló. A Warner Brothers filmgyár vezetői ugyanis a film promóciójának részeként kölcsönadják a török kormánynak a monumentális díszletet. A falovat Trója feltételezett helyszínén, a Dardanellák (az Égei-tengert és a Márvány-tengert összekötő szoros) közelében teszik közszemlére.


Egyértelmű bizonyítékot még senki sem talált arra, hogy a szoros mellett feltárt, több időszakból származó romok a Homérosz eposzában szereplő trójai civilizáció maradványai. Hasonlóságok azonban mindenképp kimutathatók az irodalmi és a feltételezett Trója között, és az egyik rétegben talált város kétségkívül az i. e. 12. század elején pusztult el.


A Brad Pitt főszereplésével készült film Homérosz munkáján alapul, mely Trója tízéves ostromát beszéli el. A görögök egy üreges hasú, fából ácsolt lófigurában jutottak be Trójába, és így sikerült elfoglalniuk a várost.


A film díszletéül szolgáló faló 11 és fél méter magas, és 11 tonnát nyom. Az acél-üveggyapot monstrumot a tervezők olyannak igyekeztek megalkotni, mintha használt hajódeszkákból készült volna - hiszen valószínűleg ez volt az egyetlen építőanyag, ami a görögök rendelkezésére állt.


A díszlet-falovat először Japánba szállítják a film promóciójára, Törökországba várhatóan augusztus 2. körül érkezik.

 

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

A trójai faló Törökországba utazik

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra