Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Ezek voltak az elmúlt év legmegdöbbentőbb régészeti leletei

2022. december 29. 12:20 Múlt-kor

2022 kiemelten izgalmas év volt a régészeti kutatások területén. Temetkezések, múmiák, hajóroncsok, történelmi fegyverek kerültek felszínre szerte a világban. Íme hét a legizgalmasabb felfedezések közül.

<

Előkerült a legendás Gloucester hadihajó roncsa Anglia partjainál

Az 1689-ben elsüllyedt, Gloucester nevű brit királyi hadihajóról van szó, amelynek fedélzetén a szerencsétlenség idején ott volt a későbbi II. Jakab angol király is.

Négy évi keresés után 2007-ben bukkant a roncsra a Julian és Lincoln Barnwell testvérpár vezette privát búvárcsapat a Norfolk megyei Great Yarmouth város térségében.

A nemzetközi vizeken tett felfedezést évekig titokban tartották, hogy megvédjék a leletet, és további évekbe telt, míg 2012-ben, a hajóharang megtalálása után végérvényesen a Gloucester maradványaiként azonosították a jó állapotban fennmaradt hajóroncsot.

Avar, szarmata és viking eredetű tárgyakat is találtak a Törökszentmiklós melletti ásatáson

Először egy nagy kiterjedésű szarmata település nyomaira bukkantak, amely bővelkedett római leletekben. A szarmata gödrök között avarkori, illetve honfoglalás kori temető nyomait is felfedezték – közölte.

Mali Péter elmondta: a mintegy nyolcvan méter átmérőjű kunhalom mintegy négy és fél-ötezer éves. Erre épült a szarmata falu körülbelül ezernyolcszáz évvel ezelőtt. A kora avar sírok körülbelül ezernégyszáz, a honfoglalás koriak pedig ezer-ezeregyszáz évesek – számolt be.

Sarlóval a nyakán temették el a lengyel vámpírt

Kelet-Európában a legkorábbi ismert vámpírmítoszok a 11. századból származnak. A 17–18. századra a mai fogalmaink szerinti vámpírok számos népcsoport hitvilágában jelen voltak, eredetükre nézve változatos magyarázatokkal: hazajáró gonosz lelkek, öngyilkosok, boszorkányok, rossz szellemek által megszállt holttestek, illetve más vámpírok áldozatai mind szóba jöhettek vámpírként.

A vámpírészlelések száma a 18. században érte el tetőpontját, amikor bevett gyakorlattá vált exhumálni a potenciális vámpírokat, és a szívükbe vagy fejükbe döfött karóval „megakadályozni” a visszatérésüket.

A régészek most az észak-lengyelországi Pieńben, Bydgoszcz városa mellett tártak fel egy ilyen sírt. Az eltemetett nőt valószínűleg egy előreálló foga miatt gyanúsították meg kortársai, hogy vámpírként fog új életre kelni.

Szíria legnagyobb római kori mozaikja került elő

A mozaik két nagy figurális padlómezőből áll, amelyeket széles, geometrikus formákból álló mintázat határol: meanderek, rombuszok, egymásba bújtatott két- és háromágú szalagminták. Az egyik figurális mezőben Neptunus tengeristen látható néreiszek, tengeri nimfák társaságában.

A görög mitológiából a rómaiba átkerült nimfák közé tartozik Thetisz, Akhilleusz anyja is. A hérosz a másik padlómezőben bukkan fel a többi trójai hőssel együtt, akiket görögül írott neveik azonosítanak. Az amazonok is megjelennek, ami római mozaikoknál ritkaságnak számít.

Fél évszázada nem látott mennyiségű római kincsre bukkantak Toszkánában

A 2300 éves szobrokra október végén találtak rá a Rómától 160 kilométerre északra fekvő, mintegy 1600 lakosú San Casciano dei Bagniban, ahol három éve kezdődött el az ókori romok feltárása.

A páratlan lelet egy meleg vizes medencékkel, teraszokkal, szökőkutakkal és oltárokkal teli szentélyből került elő, amelyet legalább az i. e. 3. században építhettek, és az i. u. 5. századig üzemelhetett – közölte Jacopo Tabolli sienai régészprofesszor. A szentélyt a kereszténység elterjedését követően bezárták, de nem rombolták le – tette hozzá a szakértő.

Elképesztő lelet került elő egy korhadt fából Vácrátóton

A vácrátóti Nemzeti Botanikus Kert munkatársai október végén egy korhadt vadgesztenyefa darabolása közben váratlan akadályba ütköztek. Munka közben a kezükben lévő láncfűrész egyszer csak sivítva akadt meg. Mindenki megdöbbenésére a fa törzséből egy pisztoly fordult ki!

Mivel a fegyvert teljesen körbenőtte a vadgesztenyefa teste, egyértelmű, hogy hosszú évtizedek óta ott rejtőzik. De vajon hogyan került a fa tövébe?

Újabb arany nyelvű múmiákra bukkantak Egyiptomban

A múmiákat a Nílus deltájában, Minúfijja tartományban találták meg egy ókori templom területén folytatott ásatás során.

A közlemény szerint a sírok különböző történelmi korszakokhoz köthetők, ideértve az ókori Egyiptom fennállásának későkorát, illetve a görög-római időszakot.

Bahá an-Nagar régészeti szakértő szerint „a nyelvek azért készültek aranyból, hogy a halott beszélni tudjon a túlvilágon”.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Ezek voltak az elmúlt év legmegdöbbentőbb régészeti leletei

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra