Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Ezek voltak 2022 legizgalmasabb történelemmel kapcsolatos hírei

2022. december 30. 17:50 Múlt-kor

Az idei év is számos érdekességet, különlegességet tartogatott a történelem iránt érdeklődőknek. Az alábbiakban 2022 legizgalmasabb híreiből válogattunk ki hetet olvasóink számára.

<

Az Endurance megtalálásával az egyik legnagyobb tengeri rejtély oldódott meg

Az 1915-ben elsüllyedt hajót márciusban találták meg a kutatók a Weddell-tenger fenekén. A vízalatti felvételek tanúsága szerint az Endurance jó állapotban maradt meg. Bár háromezer méter mélyen fekszik a tengerágyban, szinte úgy néz ki, mint azon a novemberi napon, amikor több mint egy évszázada alámerült – számolt be róla szerdán a BBC News.

A hajó faanyaga ugyan sérült, de nagyjából egyben van a törzse, és az Endurance felirat világosan olvasható a hátsó részén.

Osztrák kutatók megtalálhatták a willendorfi Vénusz származási helyét

A vörösre festett figurát, amelyre Szombathy József régész bukkant 1908-ban az alsó-ausztriai Willendorf in der Wachau közelében található őskőkori lelőhelyen, egy porózus mészkőféléből, oolitból, más néven ikrakőből faragták, amely egyáltalán nem jellemző a lelőhely környékére. A kőzet fellelési helyét eddig leginkább Csehországban, Brno közelében sejtették.

A Bécsi Egyetem kutatói azonban Gerhard Weber vezetésével nagyfelbontású mikro-CT-vel világították át a szobrocskát, és megállapították, hogy annak belseje nagyon egyenlőtlen. A ritka kőzet pontos változatának megállapítása segített megfejteni a figura eredetének rejtélyét.

Megkövették a Skóciában boszorkánysággal vádolt nőket

Skóciában 1563 és 1736 között mintegy 4000 embert vádoltak meg boszorkánysággal, 84 százalékban nőket. Közülük több mint 2500 embert kivégeztek – megfojtottak, majd máglyán elégettek –, miután kínzással vallomást csikartak ki belőlük.

A nemzetközi nőnap alkalmából a miniszterelnök „égbekiáltó történelmi igazságtalanságnak” nevezte a boszorkányüldözést, amiért a parlamentnek posztumusz rehabilitálnia kellene mindazokat, akiket a boszorkányságról szóló 1563-as törvény alapján „megvádoltak, elítéltek, megrágalmaztak vagy kivégeztek”. Ebben a korban sok más országban is folyt boszorkányüldözés, de tudósok szerint Skóciában a kivégzettek aránya ötszörösen haladta meg az európai átlagot.

Korábban nem ismert vázlatokat fedeztek fel Modigliani egyik festménye alatt

Modigliani (1882–1920) befejezetlen művei akkor kerültek napvilágra, amikor a Haifai Egyetem Hecht Múzeumában röntgenfelvételt készítettek az Akt kalappal című vásznon a művész munkáinak átfogó vizsgálata során, melyet egy közelgő philadelphiai kiállítás miatt végeztek.

„Csodálatos felfedezés! A röntgensugarak segítségével képesek vagyunk szóra bírni az élettelen tárgyakat” – mondta el az AP hírügynökségnek Inna Berkowits, a Hecht Múzeum művészettörténésze.

Modiglianit a 20. század nagy modernista művészei egyikének tartják. Rövid, viharos, bohém életet élt Franciaországban, ahol aktjanak megítélése vitatott volt.

A fekete Buffalo-katonák, akik átkerekeztek a Vadnyugaton

A katonák, hivatalos nevükön a 25. gyalogezred kerékpáros alakulata, az amerikai hadsereg hat faji alapon szervezett egységének egyikéhez tartoztak, amelyet közvetlenül a polgárháború után alakítottak. A fekete közkatonákat főleg fehér tisztek vezették, szolgálati helyük pedig a nyugati határvidék volt, ahol gyakran ütköztek meg az őslakos indiánokkal, akiktől állítólag a bölények sörényére emlékeztető göndör hajuk miatt kapták a Buffalo-, vagyis bölénykatonák becenevet.

A Vaslovasokként is ismert önkéntes kerékpároscsoport 1897. június 14-én hagyta el a montanabeli Fort Missoulát egy 1900 mérföldes (3057 kilométeres) utazásra a Missouri államban fekvő St. Louis-ba. Bár nem terveztek hosszú időt tölteni Big Timberben, egy idős, túláradóan lelkes polgárháborús veterán meggyőzte őket, hogy maradjanak egy ideig, a helyi kocsmában vásárolt italokkal kenyerezve le a katonákat.

Hétezer éves kőkör került felszínre egy spanyol víztározóból

A guadalperali dolmen egy újkőkorszaki építmény, amely i. e. 5000 körül épülhetett a mai Peraleda de la Mata város közelében Spanyolországban. 150 függőlegesen álló gránittömböt számlál, amelyek egy tojás alakú központi kamrát vesznek körül.

A kamrához egy folyosó vezet, amelynek bejáratánál egy menhir áll: az ezen látható kanyargós vésetek egyes vélemények szerint egy kígyószerű lényt, mások szerint a környékbeli Tagus folyót ábrázolják.

Köszöntsük Torát, a 800 éves norvég asszonyt!

Október 7-én Ellen Grav, a Norvég Műszaki és Tudományegyetem (NTNU) régésze Facebookon mutatta be a világnak az élethű modellt, akinek nevét – Tora – az NRK, a norvég közszolgálati médiaszolgáltató nyilvános szavazásán választották ki. Tora ma az NTNU múzeumának kiállításán tekinthető meg.

Eredetije az 1200-as évek végén élt Trondheimben, Norvégia középső részén. Ebben az időben a középkori nagyváros sebesen növekedett, és lakosai között sok volt a kézműves és kereskedő. Bár Tora után nem maradt fenn semmilyen írott feljegyzés, a régészeknek sikerült csontváza és temetkezési helye alapján összeállítaniuk a középkori nő élettörténetét.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Ezek voltak 2022 legizgalmasabb történelemmel kapcsolatos hírei

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra