Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》
Apró kis véletlenek is kellettek a Post-it megszületéséhez

Apró kis véletlenek is kellettek a Post-it megszületéséhez

2022. december 13. 18:05 Múlt-kor

1968-ban Spencer Silver a 3M iparvállalat kutatójaként különlegesen erős ragasztóanyagok előállításán fáradozott. Az egyik kísérlete egy erős tapadású, de könnyen eltávolítható ragasztót eredményezett, amelynek azonban első pillantásra nem mutatkozott különösebb gyakorlati haszna.

<

A 3M ugyan kifejlesztett egy ezzel bevont faliújságot, amelyre így könnyen cserélhető hirdetéseket lehetett rögzíteni, ám Silver úgy érezte, ragasztójában ennél több kiaknázatlan lehetőség is rejlik.

A következő években a cégen belüli előadásai során több alkalommal is felhívta kollégái figyelmét az ő „probléma nélküli megoldására”.

A fordulat 1974-ben érkezett el, amikor egy másik 3M-alkalmazott, Arthur „Art” Fry bosszantó nehézséggel szembesült: templomi énekeskönyvéből folyton kiestek a könyvjelzők.

Mivel korábban már hallott Silver ragasztójáról, rádöbbent, hogy végre talált egy problémát a kollégája által nyújtott megoldáshoz.

A következő másfél év a kísérletezésről és a finomhangolásról szólt, mígnem megszületett egy, a lapokhoz tapadó, de eltávolításkor azokat nem károsító könyvjelző.

Fry és Silver a vállalaton belüli tesztelésre bocsátották találmányukat, és bár a kollégáknak tetszett az ötlet, nem arattak vele átütő sikert.

A teljes cikk a Múlt-kor történelmi magazin 2022. őszi különszámában olvasható.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Apró kis véletlenek is kellettek a Post-it megszületéséhez

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra