Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Ötven éve osztották ketté Vietnamot

2004. július 21. 14:07

<

Saigonból Ho Si Minh város

Franciaország négy korábbi gyarmatából 1887-ben hozta létre Indokínát. Laoszt 1893-ban csatolták a gyarmathoz. 1940 és 1945 között a terület japán megszállás alatt állt.


A Vietminh 1941-ben alakult nacionalista pártként, melynek legfőbb célja Vietnam felszabadítása volt a francia uralom alól. Vezetője, a kommunista Ho Si Minh 1945. szeptember 2-án kiáltotta ki az ország függetlenségét.


Franciaország 1946 márciusában elismerte a Vietnami Köztársaságot, mely Tonkint és Annam északi részét uralta, ám az Annam és az ország többi részének irányítása feletti vita miatt nem sokkal később kitört a háború.


A gazdaság akkori állapota miatt a franciák aligha engedhettek meg maguknak egy ilyen költséges háborút, ezért egyre inkább a helyi nacionalistákat kezdték támogatni - a kommunista Kína által támogatott sereg ellenében.


A genfi egyezményt követően kétmillió észak-vietnami települt át a déli országrészbe. A dél-vietnami miniszterelnök, Ngo Dinh Diem nem volt hajlandó a kommunistákkal az ország egyesítéséről tárgyalni. A későbbiekben Kína, a Szovjetunió és a Vietminh is a déli területeken harcoló Vietkong mellé állt, pénzzel és fegyverekkel támogatva a kommunista felkelőket.


Az Egyesült Államok, mely a genfi tárgyalásokon még ellenezte az ország kettéosztását, 1965-ben csapatokat küldött a 17. szélességi foknál húzódó határ megvédésére. A véres és hosszan elnyúló, újabb vietnami háborúnak 1974-ben lett vége.


A győztes kommunisták 1975-ben egész Vietnamot uralmuk alá hajtották, ilyen formán megvalósult az ország egyesítése. Saigont pedig átnevezték Ho Si Minh várossá.

 

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Ötven éve osztották ketté Vietnamot

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra