Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》
A kezdeti évekre emlékezik a 70 éves Színháztörténeti Múzeum

A kezdeti évekre emlékezik a 70 éves Színháztörténeti Múzeum

2022. november 3. 10:58 MTI

Megalakulásának 70. évfordulóján az indulás éveit eleveníti fel Facebook-oldalán az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet (OSZMI), amely új sorozatában az intézet első szerzeményeit mutatja be.

<

A magyar színjátszás sokszínű múltjáról jóval kevesebb ismeretünk lenne, ha hetven évvel ezelőtt nem jött volna létre az Országos Színháztörténeti Múzeum – áll az OSZMI MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében.

Mint írják, az 1952-ben életre hívott intézmény a magyar színházi múltat idéző írásos dokumentumok mellett egyedüli módon azokat a tárgyi és képi emlékeket is felkutatta és megőrizte, amelyek közvetlenebb kapcsolatot jelentenek elmúlt színházi előadásokkal, alkotókkal és korszakokkal.

A kerek évforduló alkalmából az indulás éveit elevenítik fel az OSZMI Facebook-oldalán. Azt mutatják be, hogy milyen alkotások, tárgyak, dokumentumok kerültek be elsőként a gyűjteménybe. Szerdán indult többrészes sorozatukban az intézeten belül működő különböző tárak első szerzeményeit tekinthetik meg az érdeklődők.

Az OSZMI hetvenéves múltjáról szóló részletes írás Betekintő – színházi blog című sorozatukban olvasható. Mint Gajdó Tamás színháztörténész írja, a magyar színművészet hagyományainak felkutatására és tudományos feldolgozására 1952 novemberében alapították meg az Országos Színháztörténeti Múzeumot.

Az intézmény igazgatójává Hont Ferencet nevezték ki. A múzeum célkitűzése az volt, hogy a kortársakat a magyar színjátszás múltjával megismertesse, ezzel segítse az alkotók munkáját, és a színházért rajongó közönségnek a régmúlt idők színjátszását bemutassa.

A gyűjteményt szinte a semmiből kellett létrehozni, de az itt dolgozó szakemberek - Cenner Mihály, Staud Géza, Dömötör Tekla – személye, illetve az 1952. február 12-én megnyílt Bajor Gizi Színészmúzeum ide vonzotta a magyar színháztörténet becses emlékeit és dokumentumait. A gyűjteményépítést Gobbi Hilda, a Bajor Gizi Múzeum alapítója is segítette – idézi fel Gajdó Tamás.

Mint kiemeli, az első állandó kiállítás – A magyar színészet hősi harca – 1954. december 28-án nyílt meg a Krisztina körúti épületben, és az első hivatásos magyar színtársulat megalakulásától kezdve a vándorszínészet korszakán keresztül a Nemzeti Színház történetét és kezdeti éveit mutatta be.

Az intézmény 1991-től a múzeumi tevékenységet is hangsúlyozó Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet néven működik. Az alapító okirat szerint országos gyűjtőkörű szakmúzeum, állandó kiállítóhelye a Bajor Gizi Színészmúzeum.

Gajdó Tamás színháztörténész visszaemlékezése a https://oszmi.hu/hu/hirek/betekinto-szinhazi-blog/hetveneves-orszagos-szinhaztorteneti-muzeum-es-intezetrol linken érhető el.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

A kezdeti évekre emlékezik a 70 éves Színháztörténeti Múzeum

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra