Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》
Öt 1956-hoz kapcsolódó film tekinthető meg ingyenesen a Filmión vasárnapig

Öt 1956-hoz kapcsolódó film tekinthető meg ingyenesen a Filmión vasárnapig

2022. október 21. 17:11 MTI

A forradalom emléke előtt tisztelegve öt filmet tesz ingyenesen nézhetővé vasárnapig a Nemzeti Filmintézet online műsortárában, a Filmión.

<

Történelmi alkotások

Az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából vasárnap estig a történelmi eseményhez kapcsolódó öt alkotást, a Szerelmesfilm, a Szerencsés Dániel, a Szamárköhögés, a Napló apámnak, anyámnak című filmeket, valamint az 1958-ban megtörtént eseményt feldolgozó A berni követ című thrillert nézheti meg ingyenesen a közönség az online műsortárban – közölte a filmintézet az MTI-vel.

Minden film más kérdést tesz fel

A Szabó István rendezte 1970-es Szerelmesfilmben a főszereplő Oláh Jancsi, az 1956-ban Franciaországba emigrált volt szerelméhez utazik, miközben a több mint tíz éve nem látott lánnyal kapcsolatos emlékképek és fantáziák keverednek fejében.

A Halász Judit és Bálint András főszereplésével készült alkotásban a francia újhullám keveredik Szabó István különleges mozgóképi világával.

Sándor Pál Szerencsés Dániel című 1983-as filmje a forradalom apropóján a menni, vagy maradni kérdést feszegeti, míg Gárdos Péter 1986-os Szamárköhögés című filmje a gyerekek szemén keresztül meséli el a forradalmi eseményeket Törőcsik Mari, Garas Dezső és Hernádi Judit főszereplésével.

A Napló apámnak, anyámnak Mészáros Márta 1990-ben készült alkotása, amely az 1956-os események sorsfordító heteinek legmegrázóbb történeteiről szól.

A berni követ Szász Attila 2014-ben készült munkája, amelyben két 1956-os emigráns fiatal jut be a berni magyar nagykövetségre, és fegyverrel kényszerítik a nagykövetet, hogy adja át a követségi üzenetek titkosításához használt kódkönyvet.

A főbb szerepeket Kulka János, Kádas József és Szabó-Kimmel Tamás játsszák.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Öt 1956-hoz kapcsolódó film tekinthető meg ingyenesen a Filmión vasárnapig

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra