Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

A hónap végén kezdetét veszi a nyíregyházi múzeum felújítása

2022. január 11. 15:13 MTI

Több mint 2,8 milliárd forintos beruházással teljesen megújul a nyíregyházi Jósa András Múzeum műemléki épülete, a belső és külső rekonstrukciót is magában foglaló kivitelezési munkálatok várhatóan idén nyáron kezdődnek el és a tervek szerint 2023 őszére fejeződnek be.

<

A felújításra, illetve az épület turisztikai jellegű fejlesztésére vissza nem térítendő támogatást nyert el a nyíregyházi önkormányzat, ez a beruházás az utolsó láncszem Nyíregyháza új kulturális negyedének kialakításában – mondta el a projektet beharangozó hétfői, nyíregyházi sajtótájékoztatón Ulrich Attila alpolgármester.

Hozzátette, az önkormányzati tulajdonban lévő múzeumépület rekonstrukciójának tervezése jelenleg is zajlik, a felújítás várhatóan jövő év végére fejeződhet be.

Az 1924 és 1926 között Maróthy Kálmán tervei alapján, neoklasszicista stílusban épített épületegyüttes eredeti funkciója pénzügyi palota volt, a második világháborút követően megyei szakigazgatási szerveknek adott otthont, majd az MSZMP pártbizottságának székházaként működött.

A jelenleg több mint egymillió tárgyat őrző Jósa András Múzeum 1974-ben nyitotta meg kapuit ezen a helyszínen, az azóta eltelt időben pedig nem végeztek hasonló jellegű felújítást az épületegyüttesen.

A múzeum a felújítás idejére az intézmény bezár, a műtárgygyűjteményeket elköltöztetik, vagy ideiglenesen máshol helyezik el - tette hozzá az alpolgármester.

Rémiás Tibor, a Jósa András Múzeum igazgatója kifejtette, az idén 153 éves intézményben még soha nem volt hasonló méretű építészeti felújítás.

A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program kiírásán elnyert pénzből a múzeum két szárnyában, négyezer négyzetméteren kezdődhet el a munka idén nyáron.

A múzeumigazgató a részletek említése nélkül elmondta, a megújult épületben tizenöt turisztikai attrakció, modern kiállítóterek és "interaktív élményelemek" várják majd a látogatókat.

A nyíregyházi múzeum jelenlegi állandó kiállításait január végéig tekinthetik meg a látogatók.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

A hónap végén kezdetét veszi a nyíregyházi múzeum felújítása

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra