Elhunyt a tiramisu feltalálója, Aldo Campeol
2021. november 3. 11:03 MTI, Múlt-kor
Kilencvenhároméves korában meghalt Aldo Campeol, a tiramisu édesség „atyja”.
A csapatmunka gyümölcse
Az észak-olaszországi Trevisóban lévő Le Beccehrie étterem tulajdonosa az 1960-as években feleségével, Albával és Roberto Linguanottodas séffel alkotta meg a közkedvelt olasz édesség receptjét.
Ennek alapja a mascarpone, a babapiskóta, a tojás és a cukor presszókávéval, marsalával és amarettóval ízesítve.
A „tirami sù” olasz kifejezés átvitt értelmű jelentése „dobj fel”, ami a koffeintartalmú összetevőkre utal.
Gyors világsiker
Először éttermükben kezdték el ezen a néven forgalmazni az édességet, amely azután gyorsan elterjedt világszerte.
Még ma is számos vendég keresi fel a Le Beccherie éttermet, hogy megkóstolja a valódi tiramisut.
Rendszeres megmérettetés
2017 óta Olaszországban tiramisu-világbajnokságot is rendeznek.
A világ minden részéből érkeznek a megmérettetésre, hogy elnyerjék a legjobb tiramisu-készítő címét.