Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Nyolcvan éve telepítették vissza Magyarországra a bukovinai székelyeket

2021. október 11. 11:52 MTI

A bukovinai székelyek Magyarországra telepítésére emlékeztek az esemény 80. évfordulója alkalmából pénteken Bonyhádon. A Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára hangsúlyozta, a bukovinai székelyek mindvégig hűek maradtak a magyar nemzethez.

<

Potápi Árpád János a város székely emlékparkjában tartott megemlékezésen azt mondta, a bukovinai székelység története során az egyik legtöbbször áttelepített magyar népcsoport, amelyet „a számkivetettségben megtartott az erős hite és ragaszkodása a magyar nyelvhez, kultúrához, identitáshoz”.

A bukovinai székely származású politikus felidézte, hogy a népcsoport 1764-ben jött létre, amikor elődeik a madéfalvi veszedelem elől elmenekültek Csíkből Moldvába, majd Bukovinába, ahol öt falut alapítottak. 1941-ben az akkori kormányzatnak köszönhetően kerültek vissza Magyarországra.

Az államtitkár a Perczel-kúrián folytatódó rendezvényen arról is beszélt, hogy a bukovinai székelyeknek ma erős politikai intézményrendszerük van – székely köröket, országos szövetséget hoztak létre, több székely származású polgármester van hivatalban –, ennek köszönhetően is fejlődik a kultúrájuk.

Az emlékparkban kopjafát avattak Németh Kálmán (1897–1966), a székelyeket 80 éve Bukovinából Bácskába, majd a mai Magyarország területére vezető józseffalvai plébános emlékére, akinek alakját Kóka Rozália székely mesemondó, a Magyar Művészeti Akadémia tagja idézte fel.

Németh Kálmán világosan látta, hogy az 1920-ban Romániához csatolt Bukovinában a székelyeknek nincs jövőjük. 1941-ben a Jugoszláviától nem sokkal korábban visszafoglalt Bácskában telepítettek le 14 ezer bukovinai székelyt és ezer moldvai csángót, akiknek 1944-ben ismét menekülniük kellett a szerb csapatok elől – emlékeztetett.

A megemlékezésen átadták a Bukovinai Székelyek Országos Szövetségének díjait, az eseményre érkeztek résztvevők az Al-Duna mellett fekvő, székelyek lakta településekről, Hertelendyfalváról, Pancsováról is.

A hazatérés évfordulója alkalmából szombaton zarándoklatot tartanak a bonyhádi római katolikus templomtól a kismányoki Nagyboldogasszony templomig, ahol Felföldi László pécsi megyés püspök tart misét.

Vasárnap a bonyhádi Vörösmarty Mihály Művelődési Központban Hálaadás címmel kulturális műsort rendeznek mások mellett Fábián Éva népdalénekes, Kóka Rozália és a Csurgó zenekar közreműködésével.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Nyolcvan éve telepítették vissza Magyarországra a bukovinai székelyeket

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra