Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Michelangelo 160 centiméter magas lehetett a cipőinek elemzése alapján

2021. augusztus 30. 11:31 MTI

Michelangelo Buonarroti reneszánsz géniusz két cipőjét megvizsgálva olasz tudósok megállapították, hogy a művész 160 centiméter magas lehetett.

<

Eredményük megerősíti Giorgio Vasari (1511-1574) olasz építész, művészettörténész kijelentését, amely szerint Michelangelo (1475-1564) középtermetű volt.

Két olasz kutató a Pietà alkotójának nagyon egyszerű szabású bőrcipőjét és szintén puritán külsejű fél pár papucsát vizsgálta meg, a lábbeli párja 1873-ban tűnt el a firenzei Michelangelo-házból.

Az elemzést a szicíliai Avolában lévő FAPAB antropológiai kutatóközpont két tudósa, Francesco Galassi paleopatológus Elena Varotto antropológus végezte.

Elisa Tosi Brandi, a Bolognai Egyetem divattörténésze megerősítette, hogy a cipők stílusa és anyaga megfelel annak a korszaknak, amelyben a művész élt és alkotott.

Michelangelo 1564-ben halt meg Rómában, a Macel de' Corvi téren álló házában, amely ma már nem létezik.

A festő és szobrász csaknem 89 évesen hunyt el, halála előtt néhány nappal még a Rondanini Pietán dolgozott, amely ma is befejezetlenül látható Milánóban.

A művész unokaöccse, Lionardo a holttestet Rómából Firenzébe szállította, ahol a Santa Croce-bazilikában rendezték az ünnepélyes búcsúztatást és temetést.

A kutatás jelenleg is zajlik. A különféle biológiai és antropometrikus megközelítések talán arra is fényt derítenek, milyen volt a művész egészségi állapota, és hogy mi okozta a halálát.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Michelangelo 160 centiméter magas lehetett a cipőinek elemzése alapján

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra