Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Meghosszabbították az Iparművészeti Múzeum Dresszkód: szecesszió című kiállítását

2021. augusztus 16. 16:16 MTI

Egy hónappal meghosszabbították az Iparművészeti Múzeum Dresszkód: szecesszió című divattörténeti kiállítását, az eredetileg vasárnapig tartó tárlat a nagy érdeklődés miatt szeptember 12-ig látható a Ráth György-villában – tudatta az Iparművészeti Múzeum az MTI-vel.

<

A Múzeumok éjszakájára megnyitott kiállítást már több ezren látták. A 20. század eleji nappali és esti viseletek, fürdő- és sportruházatok, legyezők, pompás kalapok és egyéb kiegészítők további négy héten át várják az érdeklődőket a Városligeti fasor 12. szám alatt található Ráth György-villában – tájékoztatott az Iparművészeti Múzeum. 

A közlemény emlékeztet arra, hogy a kiállítás a 19-20. század fordulóján élt nők gardróbján kívül az életmódjába is betekintést nyújt az Iparművészeti Múzeum Textil- és Viseletgyűjteményéből válogatott tárgyegyüttes segítségével.

A korabeli öltözékek és kiegészítők mellett táskák és napernyők bemutatásával felidézik a szecesszió alkotta új, légies nőideált, aki számára már nemcsak a külcsín, hanem a belbecs is különösen fontossá vált.

Az ünnepi események mellett a divatba jött sportolás is a társasági élet egyik fontos terepévé vált. A korcsolyázást például a bálozás egy kevésbé szertartásos verziójának tartották, hiszen ilyen alkalmak során a férfiak és a nők kötetlenül találkozhattak és beszélgethettek.

Ehhez hasonlóan a fürdőzést is – habár a fürdőt és úszást a nemek külön űzték – szintén a társasági élet és közös tevékenység határozta meg.

A sportolás során használt ruhadarabok mellett a hétköznapokon is elterjedtek a kényelmesebb és funkcionálisabb viseletek, meghatározóvá vált például a blúz és a szoknya használata.

A szecesszió egyszerre zárta le a 19. század pompára törekvő viseletét és indította el a 20. század racionális, funkcionalista divatját. 

A kiállítás szeptemberi zárása után nem sokkal újabb tárlat nyílik a Ráth-villában. A Körforgásban című kiállítássorozatban a Romani Design alkotóinak bemutatkozása következik.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Meghosszabbították az Iparművészeti Múzeum Dresszkód: szecesszió című kiállítását

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra