Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Az ősi Perzsia kulturális öröksége

2004. július 9. 14:00

Az ősi Perzsia történelmével és kultúrájával, a Szászánida-dinasztia kulturális örökségével foglalkozó honlapot indítanak amerikai keletkutatók.

<

Sakk, backgammon, bazár - ősi perzsa örökség

Az Amerikai Iranisztika Intézet támogatásával készülő honlap célja a Szászánida civilizáció késő antikvitásban (200-700) játszott szerepének bemutatása. A 208 és 605 között fennálló birodalom területét földrajzilag-tájszerkezetileg mozaikosság, etnikai és vallási tekintetben páratlan sokszínűség jellemezte. A Szászánidák uralma alatt arameusok, arabok, örmények, perzsák, rómaiak, gótok egyaránt éltek. Zoroasztriánus, zsidó és keresztény (nesztoriánus) felekezetek viszonylagos békében megfértek egymás mellett.

 

A Kaliforniai Állami Egyetem iranisztika professzora, Iraj Daryaee vezetésével készülő honlap bemutatkozója szerint a Szászánida történelmet a későantikvitás és a világtörténelem perspektívájában értelmezi. A honlap céljai között különös hangsúlyt helyez az anyagi kultúra bemutatására, elsősorban az elfeledett szászánida eredetű használati tárgyak, például a sakk, a backgammon vagy az épített örökség például a szászánida piacterek (wazar) történetének, eredetének, változásainak nyomonkövetésére.

 

A birodalom történetéről, a kultúrájáról, a régészeti emlékekről a téma legjobb szakértőinek tanulmányain keresztül lehet tájékozódni. A további eligazodást kiterjedt forrás- és linkgyűjtemény segíti.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Az ősi Perzsia kulturális öröksége

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra