Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Amikor a francia király a nép szeme láttára vágta földhöz VIII. Henriket

2021. július 2. 13:02 Múlt-kor

1520-ban egy sokak által valótlannak tartott történet szerint VIII. Henrik angol király – saját képességeiben módfelett bízva – jókedvűen kihívta birkózni francia „kollégáját”, és nagy meglepetésben részesült. Az eset – ha megtörtént – részben megmagyarázza a későbbi fejleményeket.

<

A valójában sportos király

Ha van egyféle kép, amely a szélesebb köztudatban él VIII. Henrik angol királyról (ur. 1509–1547), az egy vörös szakállú, meglehetősen testes uralkodóé, aki finom szőrmék és drága ékszerek tömkelegét viseli, és valószínűleg éppen valamely, alattvalói számára hozzáférhetetlen fogáson lakmározik.

Ezen felül a legtöbben még arról tennének valószínűleg említést, hogy hat felesége is volt, akik közül kettőnek fejét vetette.

E kép azonban csak a híres király késői éveire mondható jellemzőnek. Kortárs életrajzírói egytől-egyig arról írnak, fiatal korában a 16. század elejének egyik legfigyelemreméltóbb sportolója volt, aki az íjászatban, a lovagi tornák dárdaöklelésében, a tekejáték korabeli változatában, és kiváltképp a birkózásban is tehetséges volt.

VIII. Henrik: A király és udvara című 2001-es könyvében Alison Weir angol történész azt írja, „Ifjúkorában a király mindig kapható volt egy birkózómeccsre, dacára annak hogy ez nem volt szigorú értelemben az úriemberek sportja.”

Henrik a birkózásért érzett, szinte mindenek feletti rajongása uralkodásának egyik talán legmegalázóbb pillanatához is vezetett – már ha ez az eset valóban megtörtént, ami nem teljesen biztos.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Amikor a francia király a nép szeme láttára vágta földhöz VIII. Henriket

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra