Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Időskor: ugrás az evolúcióban

2004. július 9. 10:00

Az életkor növekedése jelentheti a kulcsot az emberi evolúcióhoz: a kutatók megtalálták azt az időszakot, amikortól elkezdtünk `öregedni`.

<

Életet az éveknek

`Az idős emberek jelentik a kulcsot az emberi civilizációhoz` - nyilatkozták kedden azok a kutatók, akik bizonyítékot találtak egy különös evolúciós folyamatra. Nevezetesen arra, hogy nagyjából 30000 évvel ezelőtt kimutathatóan megnőtt elődeink átlagéletkora - magyarán egyre többen kezdtek tovább élni. A folyamat pedig népesedési robbanáshoz vezetett.


Rachel Caspari a Michigani Egyetemről és Sang-Hee Lee a kaliforniai Riverside Egyetemről arra a felfedezésre jutottak, hogy azok az embercsoportok, amelyekben több idős ember volt, bizonyos területeken jóval sikeresebbek voltak ellenfeleiknél.


"Sok elméletet olvashatunk azzal kapcsolatban, mi lehetett az a tényező, ami előnyt biztosított a mai embernek. Kutatásunk egy egyszerű dologgal magyarázza ezt a változást, bár a teljes folyamatra - vagyis hogy hogyan lettek a modern emberek idősebbek és bölcsebbek - még nincs bizonyíték" - mondta Caspari.


"Nézetünk szerint az életkor emelkedése két következménnyel járt a túlélés esélyének növekedésében" - mondta Caspari, az evolúcióra specializálódott antropológus egy telefoninterjúban a Reutersnek. "Először is az egyedeknek több utóduk lehetett, hiszen ha valaki tovább él, még akkor is lehet gyereke, ha a gyerekeinek már van. Másodszor aki tovább él, tovább gazdagíthatja anyagi javakkal a családját, ami növeli a leszármazottak túlélési esélyét. A populáció mérete tehát növekszik. Mivel pedig a tényezők erősítik egymást, az egész folyamat elég gyorsan végbemehet."

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Időskor: ugrás az evolúcióban

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra