Múlt-kor.hu

Ősi graffiti a Taj Mahalon

Ősi graffiti a Taj Mahalon

2004. július 8. 12:00

A világ hét új csodája közé valószínűleg bekerülő Taj Mahal falába faragott nevek valószínűleg a híres indiai mauzóleum építőit takarják.

www.friendlyplanet.com
A régészek 671 nevet találtak az iszlám műemlék homokkő falába faragva. A pompás Taj Mahalt a mogul császár, Dzsahán sah építtette kedves felesége, Mumtaz Mahal emlékére. Mumtaz gyerekszülésbe halt bele 1630-ban, és a császár, India ötödik mogulja szerette volna, ha Agrában, ahol az uralkodói udvar helyszínén egy fehér márvány síremléket építenek az emlékére.


A régészek valószínűnek tartják, hogy az a névlista, amely az épületnek a Yamuna folyóra néző északi oldalán találtak, a kőműveseké. A neveket az Indiai Régészeti Felmérés vizsgálata során fedezték fel.  Annyi bizonyos, hogy a főépítész Ahmad Lahori, a kalligráfus Amanat Khan Shirazi és a kőművesek vezetője, Mohammed Hanif is szerepelnek a listán.


A legenda szerint az uralkodó az építkezés befejezése után Ahmad Lahorit megvakíttatta, hogy soha ne építhessen még egy ilyen pompázatos épületet. Az építkezéshez közel húszezer munkásra volt szükség, akik messzi tájakról is érkezhettek - például Törökországból és Szíriából.  A feliratok többsége arabul és perzsául van, de indiai írásjelek és a hinduk által a Devanagari-kéziratban használtak is megtalálhatók köztük.


A kőművesek egy része írástudatlan volt, így a régészek a falba vésett feliratok egy részét most próbálják megfejteni. A nevek csoportosítva találhatók a falon: külön vannak pl. a kupola-készítők és kerti munkások nevei.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Ősi graffiti a Taj Mahalon

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2021. ősz különszám: Sorsok, Legendák, Küzdelmek

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra