Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Folytatódik a metáltörténelem: ma az 1996-os év legjobb rockzenei albumára lehet szavazni

2021. június 17. 13:27

A Rocker Rádió a tavaly tavasszal nagy sikerrel szavaztatta meg hallgatóit a Rocker ABC játékban. Ennek a folytatása a Metal Történelem, amelynek keretében ma, június 17-én az 1996-os év legjobb albumaira lehet szavazni. Neked melyik a kedvenced?

<

„Miután sajnos az idei tavasz nagy része otthonülős lett, úgy gondoltuk, megint összehozunk egy kis játékot. 1980 és 2020 között keressük az év rocklemezeit, persze a hallgatóink segítségével” – mondta Kalácska Gábor, a Rocker Rádió egyik alapítója.

A játékban rendkívül egyszerű részt venni: a rádió a közösségi oldalain (facebookinstagramvibertelegram) megosztja az aktuális évet, amelynek rocklemezeire lehet szavazni. Ezután csupán annyi a játékos dolga, hogy beírja egy kommentbe a kedvenc albumát, amely az adott évben jelent meg. Minden komment egy szavazat, a legtöbb voksot kapott lemez nyer.

„Szeretnénk picit hozzájárulni ahhoz, hogy ezek a nehéz hónapok kellemesebben teljenek. A játék talán előhoz néhány kellemes emléket az elmúlt évtizedekből” – mondta Thuróczy Richard, a Rocker Rádió másik alapítója.

A Rocker Rádió munkatársai természetesen az emlékek felfrissítésében is segítenek: a szavazás napján, 9-19 óra között bemutatják az év (szerintük) 10 legerősebb rocklemezét a műsorban. Voksolni viszont bármelyik, az adott évben megjelent albumra lehet.

Ma, június 17-én 1996 legjobbjaira lehet szavazni. Íme a mai ajánlójuk:

1996 február huszadikán került kereskedelmi forgalomba a Sepultura hatodik, és egyben a zenekar történetének utolsó olyan nagylemeze, a Roots, amelyen még a csapat tagja volt az alapító frontember, Max Cavalera. A tizenhat tételt tartalmazó korong markánsan hordozza a korszak csúcsproducerének, Ross Robinsonnak a kézlenyomatát, a közreműködők között pedig megtalálhatjuk a Korn frontemberét, Jonathan Davis-t, valamint a Faith no More éléből ismert Mike Patton-t is. Az album kereskedelmileg is meglehetősen sikeres volt a maga idejében, hiszen csak az Egyesült Államokban 2005-ig félmillió példányt értékesítettek belőle, ráadásul az angol piacon aratott siker révén 2001-ben egy aranylemezzel gazdagodott a banda trófeagyűjteménye.

Számos rajongót sokkolt világszerte karrierje talán legkísérletezősebb nagylemezével a Metallica. Az 1996 nyarán kiadott majdnem 80 perc játékidejű Load-on szereplő tételek alaposan megosztották a rajongótábort, és sokan a tagok szembetűnő fazonváltását sem díjaztákl. Végül a csapat dobosára, Lars Ulrich-ra várt a hálátlan feladat, hogy magyarázatot adjon: „Az ember úgy kerülheti el a legtöbb csapdát, ha csak és kizárólag az ösztöneire hallgat, belőlünk pedig most az a zene jött elő, amelyik a Load-on hallható. Ha mindig, újra és újra megcsináltuk volna a Kill 'Em All folytatását, ma már senki sem hallgatna bennünket.”

Különböző problémák miatt az eredeti tervekhez képest jelentős késéssel, csak 1996-ban jelenhetett meg a brit punk legenda, a The Exploited hetedik nagylemeze, a Beat the Bastard. Pedig a csapathoz közeli források szerint, az erősen thrash metalos hatást mutató szerzemények jelentős része már négy évvel korábban, 1992-ben a zenekar rendelkezésére állt. A stílusigazítás végül bejött a bandának, hiszen koncertjeik látogatottsága jelentősen megnőtt, sőt, még az egyébként a konkurens zenekarokkal szemben rendkívül kritikus Slayer tagjai is elismerően nyilatkoztak a korongról.

Hozzáértők szerint a hazai grunge egyik legerősebb kiadványaként is beszélhetünk a Csányi tesók által vezetett Black-Out harmadik nagylemezéről, az 1996-ban a Sony által piacra dobott Esőnapról. A példaértékűen erős kiadói támogatásnak, valamint az albumon szereplő magas színvonalat képviselő szerzeményeknek köszönhetően beindult a banda szekere. Az anyagról  több tétel is bekerült a korabeli rádiók, valamint tv-k műsorába, melyek közül a legnagyobb sikert végül az albumot záró Ma aratta. Az album egy három bónusztrack-kel felturbózott változatban 2017-től ismét elérhető.

Best metal performance kategóriában egy Grammy jelölést is begyűjtött a Pantera nyolcadik stúdióalbuma, az 1996-os The Great Southern Trendkill. Mivel a zenekar tagjai között addigra már komoly ellentétek feszültek, a zenei részeket a gitáros Dimebag Darrell stúdiójában rögzítette a csapat, míg a szöveget hazai pályán, New Orleans-ban énekelte fel a frontember, Phil Anselmo. A korong megjelenése után alig másfél hónappal bearanyozódott az USA-ban, majd 2004-ben átlépte az egymilliós álomhatárt is. A Billboard lista élmezőnyében tizenhét héten keresztül lehetett találkozni a banda nevével. A sikeres lemezbemutató turnén készült felvételek sem vesztek kárba, hiszen ezekből állt össze az egy évvel később kiadott Official Live:101 proof című koncertalbum anyaga.

A Metallica-val közösen a Lollapalooza fesztiválturné főzenekaraként mutatta be 1996-os albumát, a Pearl Jam gitárosának stúdiójában rögzített Down on the Upside-ot a nagyközönségnek a Soundgarden. A négy kislemezzel is megtámogatott korong megjelenése hetében a Billboard lista második helyén nyitott, mára pedig már több mint 1,6 millió amerikai mondhatja el magáról, hogy birtokol egy példányt a zenekar ötödik nagylemezéből. Ám végül a kereskedelmi sikerek sem tudták megmenteni a zenekart, és a Soundgarden 1997 április kilencedikén bejelentette feloszlását. Ahogy azt a csapat dobosa, Matt Cameron megfogalmazta: „Az üzlet felfalt minket.”

Második stúdióalbumára már okafogyottá tette az AC/DC kópia jelzőt a kilencvenes évek egyik legizgalmasabb magyar rockzenekara, a sokak által csak Sutterek néven emlegetett Southern Special. Az 1996 áprilisában kiadott Fogom a fejem című anyagot megjelenése után rengeteget koncerteztek abban az évben, többek között a Tankcsapda vendégeként is megmutatták magukat a nagyérdeműnek. A tizenkét tételes album hangzása mai füllel hallgatva már kicsit szegényesnek tűnhet ugyan, de a dalok, azok dalok maradtak, csupa nagybetűvel.

Világszerte komoly feszültséget generált a második Marilyn Manson album, az Antichrist Superstar hatalmas kereskedelmi sikere, valamint az ezzel járó felhajtás. Az 1996 október elején kiadott lemez turnéján, amely némi fekete humorral a Dead to the World Tour nevet kapta, nem volt ritka a zenészek ellen tüntető, felhergelt tömeg, de a bombariadó sem. Az egykori zenei újságíróból egycsapásra rockikonná avanzsáló Brian Hugh Warner azonban nagyra értékelte az extra figyelmet, és külön megköszönte az albumot megvásárló több mint 7 millió embernek, hogy pénzt áldoztak szellemi termékére, az Antichrist Superstar-ra.

Bár az amerikai rádiók, valamint tv-k elég mostohán bántak a Korn kettes albumával, a zenekar térnyerésének nem akadályozták meg, hiszen a Life is Peachy-ből már 1996-os megjelenésének legelső hetében elkelt 106 ezer példány. A korong egyik szerzeménye, az ADIDAS miatt még némi mosolyszünet is kialakult a zenekar, valamint az őket lelkesen szponzoráló sportszergyártó vállalkozás között, mivel utóbbinak még egy közleményt is ki kellett adnia, miszerint 1920-tól használt nevük nem az All Day In Dream About Sex rövidítése.

Mielőtt bevonult volna a börtönbe, az egykori Mayhemes zenésztársát, Euronymous-t brutálisan meggyilkoló Varg Vikernes, még rögzítette egyszemélyes zenekarának, a Burzumnak negyedik nagylemezét. A végül 1996 január elsején kiadott Filosofem kimondottan hosszú szerzeményeket tartalmazott, hiszen egyetlen hét percnél rövidebb tétel sem található rajta. A legenda szerint a felvételek során Vikernes nem használt gitárerősítőt, sőt szándékosan a stúdió legrosszabb mikrofonját vette igénybe. A stúdióidővel viszont kifejezetten jól gazdálkodott, hiszen alig 17 óra alatt lett kész a felvételekkel.

Szavazni facebookon ittinstagramon ittviberen itttelegramon itttovábbi rocklegendákat hallgatni pedig itt tudtok.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Folytatódik a metáltörténelem: ma az 1996-os év legjobb rockzenei albumára lehet szavazni

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra