Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Új helyszínek a világörökségi listán

2004. július 8. 10:00

A tavaly rombadőlt iráni agyagváros, Bam is felkerült az UNESCO által rendszeresen összeállított világörökség-listára.

<

Irán - Bam agyagváros

A 21 tagú Világörökség Bizottság legutóbbi ülésén 34 új helyszínt vett fel a világörökségi listára, közülük 29 a kulturális örökség, 5 pedig a természeti örökség körébe tartozik. Így 788-ra emelkedett a védendő helyszínek száma, ezekből 611 tartozik a kulturális örökségbe, 154 a természetibe, 23 pedig vegyes jellegű. Első alkalommal került fel a listára izlandi, andorrai, észak-koreai, santa luciai és togói helyszín.


A helyszínek között van az iráni Bam város és környéke, melynek pusztulásáról tavaly mi is beszámoltunk. A földrengés következtében 26 ezren vesztették életüket, és romba dőlt a közel-kelet egyik legszebb műemlék-együttese.


Az iráni fennsík déli peremének sivatagában fekvő Bam a selyem és a gyapjú kereskedelmének köszönhette felemelkedését. Gyökerei az i. e. 6-4. századra nyúlnak vissza, virágkorát a 7. és a 11. század között élte. Bam legnagyobbrészt annak az oázisnak köszönhette létét, melyet egy ma is működő földalatti vízvezeték-rendszerrel hoztak létre és tápláltak.


A helyszín legfontosabb régészeti emlékei egy erődítmény-rendszeren belül találhatók, melyben többek közt 38 őrtorony, kormányzati negyed, és egy 8-9. századi mecset is van. A műemlék-együttes a középkori, agyag felhasználásával készült erődített városépítészet legszebb példája.


A földrengés után a régészek a komplexum újabb részeit tárták fel, köztük egy i. e. 2. századbeli ősi település és egy öntözőrendszer maradványait.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Új helyszínek a világörökségi listán

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra