Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Képeken a 20. század közepének televíziós szépségideálja, Gábor Éva

2021. június 10. 09:21 Múlt-kor

Az 1919-ben Budapesten született Gábor Éva nővéreihez, Zsazsához és Magdához már egészen fiatalon a tengerentúli hírnévről álmodott, és a három Gábor-nővér közül neki sikerült elsőként az Egyesült Államokba emigrálnia, ahol 1937-ben, 18 évesen férjhez ment Eric Drimmer svéd-amerikai csontkovácshoz. 1941-ben már szerepelt is egy amerikai filmben, a Paramount stúdió által jegyzett Forced Landing (Kényszerleszállás) című kalandfilmben.

<

Az 1950-es évek folyamán további mozifilmekben kapott kisebb szerepeket, a valódi áttörést azonban 1953-ban indult, mindössze egyetlen évadot futott saját beszélgetős tévéműsora, a The Eva Gabor Show jelentette.

Ezt követően időnként fontosabb szerepeket is kapott mind filmekben, mind a televízióban. Ezek közül a legjelentősebb az 1965 és 1971 között futott szituációs komédia, a Green Acres volt, amelyben Lisa Douglast, az Eddie Albert által alakított Oliver Wendell Douglas feleségét játszotta.

Filmes és a Broadwayre is elérő színpadi karrierje mellett üzletasszonyként is befutott, az általa hirdetett termékek közt parókák, saját ruhakollekció és szépségápolási cikkek is voltak. Az 1970-es évektől gyakran vállalt szinkronszerepeket animációs filmekben, többek közt a Macskarisztokraták és A mentőcsapat című Disney-mesékben.

Nővéreihez hasonlóan Gábor Éva igen aktív társasági életet élt, és élete során ötször házasodott: 1937-es házasságuk után 1942-ben vált el első férjétől, majd 1943 és 1949 között Charles Isaacs bróker felesége volt.

Következő férje John Ebert Williams plasztikai sebész volt, akivel kevesebb mint egy évet töltött házasságban 1956 áprilisa és 1957 márciusa között. Leghosszabb házassága 1959 és 1973 között Richard Brown egykori textilgyárosból avanzsált író-rendezővel volt.

1973 és 1983 között aztán id. Frank Gard Jameson korábbi repülőipari mágnással élt házasságban. 1957-től emellett hosszú, időről időre – általában a házasságai közti időben – újrainduló kapcsolatban állt Glenn Ford színésszel is. Utolsó házassága végétől haláláig Merv Griffin televíziós producerrel állt kapcsolatban, ám sokak szerint ez csupán plátói kapcsolat volt, amellyel Griffin feltételezett homoszexualitását leplezte a nyilvánosság előtt.

 

Habár első férjétől való válásának okaként annak idején azt adta meg, hogy míg ő gyermekekre és egyszerű családi életre vágyott, míg Eric Drimmer nem, Gábor Éva később sem vállalt gyermeket.

Gábor Éva, bár testvérei közül a legfiatalabb volt, elsőként hunyt el: 1995. július 4-én, 76 éves korában egy tüdőgyulladás által okozott légzési elégtelenség végzett vele, miután egy mexikói nyaraláson elesett a fürdőkádban.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Képeken a 20. század közepének televíziós szépségideálja, Gábor Éva

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra