Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Veszélyben a kölni dóm

2004. július 6. 13:00

Néhány nappal azután, három német helyszín is felkerült a világörökség listájára, az Unesco a kölni dómot `vöröslistázta`.

<

`Vöröslistára kerülni` az UNESCO-nál annyit jelent, hogy a védett kincsek őrei szerint a műemlék valami miatt veszélybe került. A kölni dóm esetében a fenyegetettséget a felhőkarcolók jelentik.


A kölni dóm az egyik legnagyszerűbb és legnépszerűbb német műemlék, évente 6-8 millióan keresik fel, többen, mint a berlini Reichstagot. Kettős gótikus tornya, hatalmas tömege rátelepedik a városra, amelyet eddig megkíméltek a felhőkarcolók iránt leküzdhetetlen vágyat érző építészek és beruházók.


Francesco Bandarin, az UNESCO világörökség-központjának igazgatója azonban most riadót fújt. A dómmal átellenben, a Rajna túlsó partján már épül is egy toronyház, amely megtörheti látványt, a templom egyeduralmát a tájon. - Őszintén remélem, hogy Köln nem veszti el történelmi örökségének fontos elemét - nyilatkozta az igazgató.


A kölni városvezetés szarkasztikusan reagált az UNESCO aggodalmaira. - Furcsa lenne, ha egy város, azért, mert van egy dómja, nem fejlődhetne. Természetesen a fejlődésnek összhangban kell lennie a dómmal, de nyilvánvalóan vannak olyan emberek, akik ellenérzésekkel viseltetnek a száz méternél magasabb épületekkel szemben - jegyezte meg Fritz Schramma, Köln főpolgármestere.


A kölni dóm 1996 óta a világörökség része. A gótika remeke, még ha tornyainak építését nem is olyan régen, a 19. század végén fejezték is be. Az építkezést azonban már 1248-ban megkezdték, majd 1530 körül pénzhiány és érdektelenség miatt leálltak vele, a főhajót ideiglenes tetőzettel fedték be. A II. világháborúban súlyosan megsérült, de váza megmaradt. A dómot ma is állandóan reparálják, néha le-lehull egy-egy kő. A vonattal jövő már az érkezés pillanatában ismeretséget köt a dómmal: a pályaudvar üvegcsarnokán át két 157 méter magas torony "pillant" rá.


(MTI Panoráma - Sarkadi Kovács Ferenc, Berlin)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Veszélyben a kölni dóm

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra