Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Lenin, a vérbajos

2004. július 6. 11:00

Lenin szifiliszben szenvedett. Ez a betegség azonban nem szerepel a kórlapján, mivel annak idején szégyenletesnek tartották.

<

A diagnózis nem új, de a tanulmány, amelyet az orvosok Vlagyimir Lerner, az izraeli Béer Seva mentálegészségügyi központ pszichiátriai osztályának vezetőjével az élen elkészített, minden bizonnyal a legteljesebb és a legmeggyőzőbb ebben a témában - idézi a milánói Corriere della Sera című napilap a European Journal of Medicine-t.


Az orvosok következtetésüket többek között azzal támasztják alá, hogy az orosz bolsevik forradalom vezéralakját salvarsannal kezelték, ezt a gyógyszert pedig abban az időben kizárólag a szifilisz ellen használták. Deborah Hayden kutatásai szerint Lenin egyes életrajzírói is utaltak arra, hogy kezelő orvosai gyanították: páciensük ebben a betegségben szenved, de egyikük sem gyűjtötte be az esettel kapcsolatos összes információt.


Az izraeli orvosok szerint Lenin minden valószínűség szerint Nyugat-Európában kapta el a kórt, még a forradalmat megelőző  években. Sokáig küzdött a gyógyíthatatlannak tartott betegség ellen, amely az idő múlásával egyre pusztítóbb, egyre fájdalmasabb tünetekkel jelentkezett. Lerner szerint a betegségnek politikai kihatása is volt, mivel agyi problémákat okozott és gátolta Lenint abban, hogy erős kézzel és következetesen lépjen fel Sztálinnak a hatalom megragadására irányuló mesterkedéseivel szemben.


Az orvostársadalom azonban úgy véli: perdöntő bizonyítékot csak a DNS-vizsgálat hozhatná meg. Ezt el lehetne végezni Lenin agyvelején, amelyet egy moszkvai tudományos intézetben őriznek. Eddig azonban a kérést mindig elutasították. Lerner és kollégái ezzel együtt kitartanak álláspontjuk mellett. "Ha az egész esetet úgy vizsgálná egy neurológus, hogy előtte a kórlapról eltüntetnénk Lenin nevét, a diagnózis egyértelműen szifilisz lenne" - mondják.


(MTI Panoráma)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Lenin, a vérbajos

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra