Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

A Fémzenétől a Californicationig – szavazz 1999 legjobb rockzenei albumára

2021. április 2. 12:09

Folytatódik a Metal Történelem, amelynek keretében ma, április 2-án 1999 legjobb albumaira lehet szavazni. Neked melyik a kedvenced?

<

„Miután sajnos az idei tavasz is otthonülős lesz, úgy gondoltuk, megint összehozunk egy kis játékot. 1980 és 2020 között keressük az év rocklemezeit, persze a hallgatóink segítségével” – mondta Kalácska Gábor, a Rocker Rádió egyik alapítója.

A játékban rendkívül egyszerű részt venni: a rádió a közösségi oldalain (facebookinstagramvibertelegramhundub) megosztja az aktuális évet, amelynek rocklemezeire lehet szavazni. Ezután csupán annyi a játékos dolga, hogy beírja egy kommentbe a kedvenc albumát, amely az adott évben jelent meg. Minden komment egy szavazat, a legtöbb voksot kapott lemez nyer.

„Szeretnénk picit hozzájárulni ahhoz, hogy a bezártság órái kellemesebben teljenek. A játék talán előhoz néhány kellemes emléket az elmúlt évtizedekből” – mondta Thuróczy Richard, a Rocker Rádió másik alapítója.

A Rocker Rádió munkatársai természetesen az emlékek felfrissítésében is segítenek: a szavazás napján, 9-19 óra között bemutatják az év (szerintük) 10 legerősebb rocklemezét a műsorban. Voksolni viszont bármelyik, az adott évben megjelent albumra lehet.

Ma, április 2-án 1999 legjobbjaira lehet szavazni. Íme a mai ajánlójuk:

Három alkalommal is piacra dobta nagysikerű bemutatkozó nagylemezét a finn Sonata Arctica. Az Ecleptica című korong legelső alkalommal 1999. november 22-én került az üzletekbe, majd 2008-ban egy alaposan felturbózott változatot vehettek kézbe a rajongók. Természetesen a korong tizenötödik szülinapjában rejtőzködő ziccert sem hagyta ki a banda, így az Ecliptica 2014-ben harmadszor is megjelent, annyi csavarral a sztoriban, hogy az akkor aktuális felállás újra felvette a klasszikus témákat.

Hiába telt el több mint húsz év azóta, hogy megjelent az oaklandi Machine Head harmadik nagylemeze, az 1999-es The Burning Red, még most is megosztja a rajongótábort a tizenkét tételes korong. Sokan próbálják a Gépfejek akkori eldallamosodását a nem sokkal korábban érkezett gitáros, Ahrue Luster nyakába varrni. A csapat főnöke, Robb Flynn így vélekedett erről a témáról: „Az én fejemben úgy élt Ahrue, mint aki fasza death metalos riffeket írt előző bandájának. Úgy gondoltam, hogy ezek nálunk is elférnének. Ahrue viszont közben stílust váltott, mi pedig mentünk vele.

Öt évvel a Keresztút megjelenése után adta ki friss szerzeményekkel teli nagylemezét a Paksi Endre által újra életre hívott Ossian. A rocktörténeti pillanatra 1999 szeptemberében került sor. A Fémzene című albummal a teljesen kicserélődött felállású zenekar visszakanyarodott korai nagylemezeik heavy metalos dallamvilágához, amely a rajongókat sem hagyta hidegen, ezért a megjelenést követően komoly nézőszámokat produkáló turnéra indulhatott a csapat.

Azonnal a csúcsra jutott bemutatkozó nagylemezével az Iowából származó Slipknot. A maszkos, overallos fickók saját magukról elnevezett, 1999 nyarán kiadott korongja már a megjelenésének hetében felkerült a mértékadó Billboard-listára, és az eladások után kapott két platinalemezzel mind a mai napig a zenekar, valamint kiadójuk, a Roadrunner legsikeresebb kiadványának számít. 2001-ben a Q magazin minden idők ötven legkeményebb lemeze közé választotta a Slipknotot.

A világhírű szabadulóművész, a magyar származású Harry Houdini egykori házában kialakított stúdióban vette fel hetedik nagylemezét a csapat soraiba akkoriban visszatérő gitárossal, John Frusciante-tal kiegészült Red Hot Chili Peppers. Talán a varázslatos hangulatú helyszínnek, illetve egykori gazdájának is köszönhető, hogy a Californication lett a csapat katalógusának legnagyobb példányszámú lemeze.

Jó kis ikergitáros power metalt rejtett a győri Demonlord 1999-es bemutatkozó nagylemeze, a Hammer Records által gondozott Adventures in Hell part one. Bár az album címe magában rejtette a folytatás lehetőségét, a második rész soha nem készült el. A zenekar viszont egészen 2016-ig aktív maradt, tették mindezt úgy, hogy felállásuk elsőtől az utolsó percig sem változott.

Kilenc méregerős saját szerzeményt, valamint két remekül sikerült feldolgozást tartalmazott a Children of Bodom második nagylemeze, az 1999. április 26-án megjelentetett Hatebreeder. Az album sikerének köszönhetően a zenekar számos, komoly fellépési lehetőséghez jutott. A frontember, Alexi Laiho így emlékszik azokra az időkre: „Elégedetlen gyerekek voltunk az Északi Sarkról, akik még semmit nem láttak a világból. A színpadon mindenkit le akartunk mészárolni! Ez volt a Hatebreeder mentalitása.”

Egy az MTV-vel közös együttműködésnek köszönhetően a Korn rajongói tervezhették meg a zenekar negyedik nagylemezének borítóját. A pályázatot végül egy Alfredo Carlos nevű srác nyerte meg, így az ő elképzelését tartalmazza az 1999-ben kiadott Issues frontja. Az album dalai egy rendkívül összeszedett zenekar képét közvetítik a nagyvilág felé, és ebben komoly szerepe volt a produceri székben helyet foglaló Brendan O'Briennek, aki kvázi megtiltotta a meló közbeni bulizást Jonathan Daviséknek.

A dél-koreai rockerek jártak a legjobban az In Flames 1999-es nagylemezével, a Colonyval. A svéd brigád albumának ottani kiadásán ugyanis két bónusz track is helyet kapott, majdnem tíz perccel megnyújtva ezzel a korong játékidejét. Magáról az albumról minden fontosat elmond egy akkoriban publikált újságírói vélemény, amely így szólt: „A legjobb jelző az In Flames-re a sodró lendület, mert képtelenség kikapcsolni a Colonyt, ha egyszer elkezdted hallgatni.”

A norvég Immortal már karrierje elején is magasan kiemelkedett a black metal második hullámának zenekarai közül. Negyedik nagylemezükkel, az 1999-ben kiadott At the Heart of Winterrel pedig még magasabbra tették a lécet. A hat tételes album hangzása szakértők szerint párját ritkítja, amelyért nagy köszönet illeti a Hypocricy főnökét, Peter Tagtrent, valamint a black metalos körökben etalonnak számító stúdióját, az Abysst.

Szavazni facebookon ittinstagramon ittviberen itttelegramon itthundubon itttovábbi rocklegendákat hallgatni pedig itt tudtok.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

A Fémzenétől a Californicationig – szavazz 1999 legjobb rockzenei albumára

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra