Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Iraki kínzások francia módra

2004. június 30. 12:00

Az amerikaiaknak volt kitől tanulniuk: az irakiak ellen bevetett kínzási módszereik a franciák 50-es évekbeli algériai tapasztalatain alapultak.

<

A francia kapcsolat

Charles de Gaulle
Egyesek szerint egyértelmű, hogy az amerikaiak és a franciák is tanulmányozták az iszlám hagyományokat, és módszereiket kifejezetten az iszlám szokások ismeretében találták ki.


"Az amerikaiak szemmel láthatólag hasznosították a franciáknak az algériai háborúban szerzett tapasztalatait" - állítja Claire Mauss-Copeau az IPS hírügynökségnek. Mauss-Copeau a Maghreb-térség történetével foglalkozik a Sorbonne egyetemen. A professzor azokra a világsajtót bejárt fényképekre utalt, melyeken az iraki foglyokat kutyákkal ijesztgetik, vagy megalázó szexuális pozíciókba kényszerítik.


"Az ehhez hasonló megalázások szörnyűek egy muszlim számára" - állítja a tanárnő. "A muszlim tanítás szerint a kutyák tisztátalan állatok. A meztelenség pedig - különösen, ha férfiak szerepelnek ruhátlanul nők előtt - a megalázás legdurvább formája."


A muszlim tudósok is hasonlóan vélekednek a meztelenségről. "Egy muszlim számára már az is hatalmas megaláztatás, ha meztelenül kell lennie egy másik férfi előtt" - állítja egyikük. "Ha egy nő jelenlétében még le is fotózzák, ennél megalázóbbat szinte elképzelni sem lehet."


Az algériai függetlenségi háború történetével foglalkozó újságírók hasonlóságokat találtak a korabeli francia katonai utasítások és a közelmúltbeli amerikai gyakorlat között.


"Amint megláttam az amerikaiak által az Abu Ghraib börtönben készített fotókat, rögtön beugrott, hogy az 50-es évek Algériájában már láttam ehhez hasonlót" - mondta Jacques Duquesne az IPS-nek. Duquesne, a francia L'Expresse hetilap szerkesztője könyvben dolgozta fel az 1954 és 1962 között dúlt algériai háborút, melyben a franciák a Nemzeti Felszabadítási Fronttal (FLN), az Algéria függetlenségéért küzdő terrorszervezettel álltak szemben.

 

Azt is tudni kell azonban, hogy a francia hadsereg egy sokkal vérszomjasabb ellenséggel állt szemben. Az FLN nem holmi ártatlan szabadságharcosokból állt: elvakult kegyetlenséggel, hidegvérrel hajtottak végre tömeggyilkosságokat - méghozzá saját népük és nem a francia hadsereg ellen. Kiegyensúlyozott francia-algériai források szerint legalább százezer Franciaországhoz hű muszlim polgár lemészárlása szárad a lelkükön, miként 5000 külföldi polgári személy elrablása, megkínzása és kivégzése is - akik között nők és gyerekek is voltak.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Iraki kínzások francia módra

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra