Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Elhunyt Leon Gast, a Muhammad Aliról szóló Oscar-díjas dokumentumfilm rendezője

2021. március 10. 14:03 MTI

Az Amikor királyok voltunk című Oscar-díjas dokumentumfilm George Foreman és Muhammad Ali 1974-ben Kinshasában megrendezett híres mérkőzését mutatta be eredeti felvételek, interjúk felhasználásával.

<

A 85 éves Leon Gast hétfőn halt meg, halálhírét közeli barátja, Meira Blaustein, a Woodstocki Filmfesztivál társalapítója erősítette meg a Facebookon – adta hírül a Variety szórakoztatóipari hírportál.

“Filmrendező-óriás volt, nagyszerű ember és drága, szeretett barát. Hálás vagyok, hogy tegnap meglátogattam, elmondtam neki, mennyire szeretem, és milyen sokat jelentett mindannyiunk számára. Bárcsak tovább maradhatott volna közöttünk” – írta Blaustein.

Az Amikor királyok voltunk 1997-ben kapta meg az Oscar-díjat. A dokumentumfilm George Foreman és Muhammad Ali 1974-ben Kinshasában megrendezett híres mérkőzését mutatta be eredeti felvételek, interjúk felhasználásával.

A produkció az afroamerikaiak és az afrikai kontinens kapcsolatát is vizsgálta a Zaire-ben uralkodó Mobutu Sese Seko diktátor idején.

A New Jerseyben született Gast a Columbia Egyetemre járt, majd fotósként kezdte pályafutását. 1974-ben Kinshasába utazott, hogy egy zenei fesztiválon dolgozzon, de jobban izgatta az Ali-Foreman mérkőzés, és végül arról készített felvételeket.

De hazatérve nem állt rendelkezésre a dokumentumfilm elkészítéséhez elegendő pénz és jogi problémák is nehezítették a produkció forgalmazását.

Mielőtt az Amikor királyok voltunk elkészült, még két fontos dokumentumfilmet forgatott: Jerry Garciával a The Greatful Dead Movie, majd Richart Chase és Kevin Keating közreműködésével a Hell’s Angels Forever című produkciót.

Gast volt az executive producere a PBS 2013-ban bemutatott The Trials of Muhammad Ali című dokumentumfilmjének is, amelyet Bill Siegel rendezett, és ami két Emmy-díjat kapott.

A 2010-ben bemutatott Smash His Camera című dokumentumfilmje, amelyett Ron Galella celebfotósról készített, a Sundance Filmfesztivál díját nyerte el. Utolsó alkotása, a 2014-ben készült, Ryan Moore társrendezővel forgatott Manny, szintén egy bokszbajnokról, Manny Pacquiaóról szólt.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Elhunyt Leon Gast, a Muhammad Aliról szóló Oscar-díjas dokumentumfilm rendezője

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra