Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

A náci támadás, amely reményt hozott a rákban szenvedőknek

2021. március 8. 18:41 Múlt-kor

Nem létezik olyan rákban szenvedő beteg, aki a kemoterápia szót ne aggodalommal vegyes remény nélkül ejtené ki: az elkerülhetetlen mellékhatások félelmet, a lehetséges gyógyulás pedig bizakodást ébresztenek. Kevesen tudják viszont, hogy a rák elleni modern kemoterápia (mely azon az elven alapul, hogy bizonyos kémiai anyagok képesek megállítani a gyorsan szaporodó és terjedő sejtek képződését) alapjainak felfedezésére a második világháború alatt Bariban került sor, és a város kikötőjében állomásozó, vegyi fegyvereket szállító hajókat ért pusztító német légitámadások egyik indirekt következménye volt. A támadások miatt nagy mennyiségű vegyi anyag került a levegőbe és a vízbe, ahol gyorsan terjedve körülbelül kétezer (ennek fele civil volt) halálos áldozatot követelt.

<

Mustárgázos hordók

A fontos tudományos következmények ellenére Bari kikötője bombázásának története kevéssé ismert. Az 1943 végén történt eseményeket később „a második Pearl Harbor” névre is átkeresztelhették volna (a Hawaii-n található amerikai haditengerészeti bázis után, melyet 1941. december 7-én ért pusztító japán támadás).

Nem sokkal korábban, 1943. szeptember 3-án kötötték meg az olaszok és a szövetséges hatalmak közti tűzszünetet, amelyhez Pietro Badoglio tábornok – és Mussolini fogságba vetése után miniszterelnök – adta a nevét.

A titkos szerződést azonban öt nappal később nyilvánosságra hozták a nyugatiak, a hírre pedig a náci hadsereg megszállta a meglepett Olaszországot azon déli felszabadított tartományok kivételével, amelyek a Déli Királyság (Regno del Sud) részét képezték.

Abban az időszakban az angol és amerikai csapatok rendkívüli módon tartottak attól, hogy egy támadás során a németek vegyi fegyvereket vetnének be, amit ugyan az 1921-es és 1925-ös nemzetközi megállapodások tiltottak, de elrettentő jelleggel mindkét harcban álló fél igyekezett minél többet felhalmozni belőlük.

Ezért a szövetségesek titokban felkészültek egy esetleges válaszcsapásra, és több ezer hordónyi mustárgázt szállítottak a délkelet-olaszországi Puglia régió kikötőjébe, amelyet biztonságos, a németek támadási sugarán kívül eső helynek ítéltek. Nagyot tévedtek.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

A náci támadás, amely reményt hozott a rákban szenvedőknek

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra