Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Régi somogyi oklevelek az interneten

2004. június 23. 18:30

Páratlan értékű, 1526 előtti oklevelek kerülnek fel az internetre, a Somogy Megyei Levéltár honlapjára - közölte a levéltár igazgatója az MTI-vel.

<

Bősze Sándor elmondta, hogy az intézmény féltve őrzött oklevélgyűjteménye napokon belül bárki számára elérhető és megtekinthető lesz az interneten, ami kivált a kutatók számára jelent nagy segítséget, hiszen az eredeti okleveleket még ők sem tanulmányozhatták, most viszont erre ily módon lehetőségük lesz.


A levéltár igazgatójának beszámolója szerint az intézmény honlapjára (www.smarchive.hu) felkerülő 125 oklevél között Somogy megye számára a legbecsesebb az az 1498-ban kiállított okirat, amelyben II. László király, a vármegyék közül elsőként, címerhasználati jogot adományozott Somogynak.


A levéltár birtokában lévő legrégebbi oklevél - a pécsi prépost egy földtulajdoni vitában közzétett bizonyságlevele - 1232-ből való.


A többi között ugyancsak felkerül a honlapra Károly Róbert 1327-ből származó parancslevele, amelyben egy megrögzött bűnöző elfogatásáról rendelkezik, valamint Mátyás király 1468-ban keltezett oklevele, amely arról értesíti a bírákat, hogy egy zalai "gyilkos gonosztevő" birtokait elkobozzák, s annak tulajdonjoga visszaszáll a királyra.


Az okleveleket gondos előkészületek után úgynevezett hidegfényű, a pergament nem roncsoló szkennerrel másolták le. A digitális képek mellett megtalálható minden lényeges adat, a latin nyelvű oklevelekhez pedig magyar nyelvű tartalmi kivonatot mellékeltek.

 

(MTI Panoráma)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Régi somogyi oklevelek az interneten

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra