Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Új tárlatához vár esküvői tárgyakat a Magyar Nemzeti Múzeum

2021. február 11. 13:04 MTI

Kárpát-medencei esküvői szokásokhoz köthető tárgyakat vár a nagyközönségtől Magyar Menyasszony című új tárlatához a Magyar Nemzeti Múzeum.

<

Az intézmény szerdai közleménye szerint a felhívás apropója, hogy immár fél évezredes a gyűjtemény legrégebbi esküvői ruhája, Mária királyné 1521-es selyemdamaszt menyegzői viselete.

A Magyar Nemzeti Múzeum 2022 decemberére Magyar Menyasszony címmel a saját gyűjteményeire és közösségi gyűjtésre épülő nagyszabású kiállítást tervez, hogy bemutassa a magyar nő, a magyar menyasszony nézőpontjából az esküvői szokások, hagyományok, viseletek térbeli és időbeli változatosságát.

A tárlaton a társadalmi sokszínűség jegyében egyforma hangsúlyt kap város és vidék, a hazánkban egymás mellett élő felekezetek és népcsoportok, valamint a különböző társadalmi rétegek esküvői szokásai 1521-től 2021-ig.

A múlt és jelen dinamikus kapcsolatát, a ma emberének saját gyökereihez való viszonyát is bemutató tárlat az intézmény saját anyagán felül a hazai és a határon túli magyar közgyűjtemények anyagára is épít.

A múzeum több száz esküvővel kapcsolatos műtárgyat őriz a kora újkortól egészen a jelenkorig. A textilgyűjtemény legkorábbi menyasszonyi öltözete a 16. század elejéről való, Mária királyné a zöld selyemdamaszt ruhát a hagyomány szerint II. Lajos királlyal való házasságkötésekor, 1521-ben viselte.

A legújabb menyasszonyi ruha az 1990-es években készült, és 2020 végén került a Nemzeti Múzeum Történeti Tárába. A ruha Szűcs Edit jelmeztervező munkája, aki a Dán Filmakadémia Roberts-díját nyerte el csapatával.

A kiállítás kurátora, Simonovics Ildikó divattörténész-muzeológus kutatási projektjének kezdetén, 2020. augusztus 29-én Facebook-csoportot indított, amelyhez eddig 3500-an csatlakoztak. A tagok 1003 posztot, azon belül 1800 fényképet osztottak meg. A legkorábbi fotó az 1870-es években, a legújabb 2020-ban egy frissen végzett orvosnő és egy fiatal mentőtiszt esküvőjén készült.

A karantén idején zajlott My Home Office Challenge-gyűjtéshez hasonlóan a múzeumi kurátor ismét közösségépítésbe kezdett, hogy a közgyűjteményekben fellelhető, az esküvői szokásokra vonatkozó 19-20. századi forrásokon túl a leendő látogatók családtörténete, fényképeik és elbeszéléseik is beépüljenek a magyarság házasulási szokásait bemutató kiállításba.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Új tárlatához vár esküvői tárgyakat a Magyar Nemzeti Múzeum

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra