Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

A járvány ellenére jól halad Montu egyiptomi hadisten templomának feltárása Karnakban

2021. február 2. 11:18 MTI

Kínai-egyiptomi régészcsoport dolgozik a karnaki templomegyüttesben található Montu-templom feltárásán Luxorban.

<

A régészcsoport még csak két szezont töltött a templom feltárásával, de máris jelentős előrehaladást értek el - mondta el Musztafa al-Szagir, a karnaki templomegyüttes régészeti igazgatója.

Az ásatások eredményeként a templom építészeti elemeit találták meg. A templom több részén restaurációs munkák kezdődtek, emellett a kutatók tanulmányokban dolgozzák fel a helyszínen előkerült edények történetét, a templomban és az épületeken talált feliratokat.

Az igazgató hozzátette, hogy a pandémia miatt a kínai régészek ebben a szezonban nem tudtak részt venni a helyszíni munkában.

Az egyiptomi régészcsoportok viszont arra használták fel a tavalyi évben a koronavírus-járvány miatt elrendelt több hónapos bezárást, hogy helyreállítsák a karnaki templom udvarán található 29 kosfejű szfinxszobrot.

A szobrok nagyon rossz állapotban voltak, az időjárás ugyanis nagyon megviselte őket"
- mondta el al-Szagir. Az igazgató hangsúlyozta, hogy a templomkomplexumban az utóbbi években zajló helyreállítási munkákat az egyiptomi idegenforgalmi és régészeti minisztérium támogatja.

A karnaki templomegyüttes a Nílus jobb partján áll, 500 méterre a folyótól, ás körülbelül 2,5 kilométerre északra a luxori templomtól. Több mint száz hektáron terül el és három nagy elkerített templomkörzetet, valamint több kisebb templomot foglal magában.

A három templomkörzetből Ámon-Ré főistené a legnagyobb, ettől délre felesége, Mut temploma áll, amelyet kosfejű szfinxekkel szegélyezett felvonulási út köt össze, északra pedig Théba ősi istenének, Montu hadistennek a temploma található. Az építkezés legalább 30 fáraó uralkodásához köthető, a középbirodalomtól egészen a görög-római korig.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

A járvány ellenére jól halad Montu egyiptomi hadisten templomának feltárása Karnakban

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra