Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Nem találják a pestist okozó baktériumot

2003. szeptember 12. 11:55

Még mindig bizonytalanok a szakértők abban, hogy valójában mi is okozhatta a bubópestist

<

az ima sem védett
A vitát ezúttal - kissé szokatlan módon - fogászati módszerek alkalmazásával kezdeményezték. Az Oxford Egyetem kutatói ugyanis 121 olyan fogat vizsgáltak meg, amiket 66 csontvázból vettek ki. Ezek a csontvázak egykori, pestisben elhunytak tömegsírjaiban feküdtek.

Öt helyről hozták a mintákat, melyek közül egy egészen biztosan pestisben elhunytak tömegsírja volt, ez London mellet található. A Dániából és Franciaországból beszerzett mintákról azonban csak annyi bizonyos, hogy a sír, amit megbontottak, 14. századi, és nagy valószínűséggel pestisben elhunytak földi maradványait tartalmazza.

A kutatók arra voltak kíváncsiak, hogy vajon kimutatható-e egy bizonyos baktérium a DNS-tesztek alapján, ami nagy valószínűséggel okozhatta a pestist. Ám a több tucat vizsgálat ellenére nem sikerült egyértelműen bebizonyítani, hogy a yersinia baktérium okozhatta a 14. századi Európa legnagyobb katasztrófáját.

Hogy újra előkerült most ez a téma, annak az az oka, hogy korábbi, francia kutatások egyértelműen állították: DNS-molekulákban kimutatták a baktériumot, amit a feltételezések szerint patkányok és bolhák hozhattak be az 1340-es évek második felében.

Alan Cooper, az Oxford Egyetem Biomolekuláris Kutatóközpontjának vezetője szerint a bizonyíték hiánya természetesen nem zárja ki, hogy a pestist nem ez, hanem másfajta baktérium okozta - írja a Reuters.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Nem találják a pestist okozó baktériumot

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra