Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Jézus keresztjének egy szögdarabját találhatták meg Csehországban

2020. december 22. 11:44 MTI

Cseh régészek azt állítják, hogy egy dél-csehországi kolostorban találtak egy szögdarabot abból a keresztből, amelyen egykoron meghalt Jézus Krisztus.

<

A Milevskóban lévő kolostor pincéjének egy üregében, egy dobozban találták a szög 6 centiméteres darabját. A szögön egy 21 karátos aranyból készült kereszt is látható.

Dendrológiai vizsgálatok szerint a 26 centiméterszer 16 centiméteres ereklyetartó doboz Kr. u. 260 és 416 között készült tölgyfából. Fedele egy aranylemez volt, amelyre az IR felirat került.

„Ebben a kontextusban a betűk a latin Iesus Rex, vagyis Jézus király rövidítését jelenthetik” – mondta Jiři Šindelář archeológus pénteken a felfedezést bemutatva.

A szakértők szerint a relikvia fontossága és ritkasága hasonlatos a Szent Mór ereklyetartójához, amelyet egy északnyugat-csehországi bányászvároskában, a Karlovy Varytól húsz kilométerre délre található Bečov nad Teplou várkastélyának múzeumában őriznek.

A csaknem 200 drágakővel díszített, aranyozott ezüst- és rézrelikvia ma Csehország egyik legértékesebb, legféltettebb műkincse.

Az üreghez, amelyet tavasszal fedeztek fel a régészek, egy titkos folyosó vezetett. Feltárásában barlangkutatók is segítséget nyújtottak, mivel a folyosó csupán 60-szor 60 centiméteres.

A milevskói premontrei kolostor a legrégebbi ilyen létesítmény Dél-Csehországban. Az ereklyét a huszita háború (1419-1434) idején rejthették el, amikor a kolostor többször is fosztogatás áldozatául esett.

Dominik Duka prágai érsek szerint a lelet visszavezeti a kereszténységet a gyökereihez.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Jézus keresztjének egy szögdarabját találhatták meg Csehországban

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra