Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

125 éve született Stromfeld Aurél

2003. szeptember 19. 11:20

<

Méltatlan mellőzöttségben

A börtönből 1921-ben kiszabadult, raktárnoki állást vállalt, majd magántisztviselő lett és tevékeny munkát fejtett ki az SZDP-ben. 1923-ban újból letartóztatták, de fél év múlva megint szabadon bocsátották.

A börtönben eltöltött néhány hónap számára a katonai halált jelentette. Soha nem tudta megérteni, hogy 1919-es lépését politikai tettként kezelték és nem a katona hazája érdekében hozott vállalásaként.

Stromfeld tagja volt a Természetbarátok Turista Egyesülete Magánalkalmazottak Osztályának és nagyon sokat tett a természetbarátok képzéséért, a budai erdők bejárásáért és a turista útjelzés felfestéséért is.

1923-tól kapcsolatban állt az illegális KMP-vel és az SZDP-n belüli baloldali ellenzék vezetőjeként dolgozott. 1925-től haláláig a KMP tagja volt.

Még százados korában egy teljesen modern alapokra fektetett hadseregszervezési tankönyvet írt, majd 1928-ban "Készül az új háború" címen jelent meg könyve.

Nem volt 50 esztendős amikor 1927. okt. 10-én elhunyt.

Volt tiszttársai haláláig vártak Stromfeld Aurél "megtérésére" - hiába. Tiszti rangját poszthumusz kapta vissza 1945-ben. Stromfeld Aurél 1919-es katonai működése, az általa kidolgozott haditervek a magyar királyi honvédség vezérkari tisztképző iskolájában, a Hadiakadémián "tanított tervek" voltak. Később vezérkari tisztek tucatjai elemezték azt s tanultak belőle.

"Rehabilitációját" csak az özvegye érhette meg, akinek a számára az államfő - Horthy Miklós - a miniszterelnök, honvédelmi miniszter - Gömbös Gyula - előterjesztésére a "mindenkori ezredesi nyugdíj összegének megfelelő kegydíjat" ítélt meg.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

125 éve született Stromfeld Aurél

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra