Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

A történész legalizálná a vérfertőzést

2004. június 9. 00:43

Az egyik legelismertebb új-zélandi történész szerint hatálytalanítani kéne a vérfertőzést tiltó rendelkezéseket.

Peter Munz történész-professzor mindössze szakmai berkekben hangoztatta véleményét, s csak a sajtótól értesült róla, hogy kijelentései politikai vihart kavartak.

`Nézze, nem igazán érdekelnek a huhogók` - mondta az idős professzor, aki szerint még akkor sincs alap az incesztus jogi szankcionálására, ha szülő és gyerek között kerül rá sor - feltéve, hogy a gyerek betöltötte a törvényes korhatárt.

Az ilyen típusú szexuális kapcsolat elég ritka az emberiség történetében, annál az egyszerű oknál fogva, hogy az egyazon családban felnőtt emberek nem találják egymást szexuálisan vonzónak. `Egy esetet leszámítva.` - fűzte hozzá Munz. `Ha pszichopatákról van szó. Ebben az esetben viszont más a bajuk.`

A vérfertőzés tilalma a világ összes törvénykezésében szerepel, de `nem látom be, hogy akkora bűn lenne` - állítja a történész. A vérfertőző kapcsolatból születhet gyermek, ám Munz szerint még a belterjességből eredő genetikai torzulás veszélye sem elég indok arra, hogy tiltsuk az ilyen kapcsolatokat.

`Bebizonyították már, hogy a belterjes kapcsolatból eredő genetikai károsodás egyrészt nagyon ritka, másrészt több nemzedékkel később teljesen elenyészik` - indokolta véleményét a történész az új-zélandi parlamenti képviselőknek, akik a helyi büntető-törvénykönyv módosításán gondolkodnak. Mivel Munz régóta foglalkozik történeti szempontból a témával, az új-zélandi parlament arra kérte, jelenjen meg előttük, s fejtse ki álláspontját. Munz 10 éve dolgozik a kultúra evolúciójáról szóló könyvén.

A történész elmondta: az ókori Egyiptom uralkodóinak, a fáraóknak egyenesen tilos volt saját lánytestvéreiken kívül másnak gyermeket nemzeniük. A királyi - mi több, isteni - géneket istentelenség lett volna elpazarolni. `Érdekes fejezete ez a teljes történetnek` - mondta Munz.

Munz szerint a vérferőtzés világszerte elismert tabuja a paleolit társadalmak öröksége. `A korabeli törzsekben és társadalmakban nem lehetett megengedni, hogy a nők versengés tárgyai legyenek az otthonokon belül` - állítja.

Peter Munz 1921-ben született, családjával német zsidóként menekült Új-Zélandra 1940-ben, ahol később történész-diplomát szerzett. Olyan híres kollágákkal dolgozott, mint Karl Popper és Ludwig Wittgenstein, posztgraduális tanulmányait Cambridge-ben végezte. Az 1940-es évek végén tért vissza Wellingtonba, és 40 éven át a Victoria University történész-professzoraként dolgozott. 1987-ben vonult nyugdíjba.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

A történész legalizálná a vérfertőzést

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2022. tél: A szeretet mártírjai

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra