Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Latin nyelvlecke a turistáknak

2004. június 9. 00:13

Ha Rómában jársz, viselkedj úgy, mint a rómaiak - tartja a mondás. A Colosseumot, a Forumot és az ókori Róma egyéb nevezetességeit felkereső turisták mostantól eleget is tehetnek ennek, hiszen az ókori mindennapok véres valóságából is ízelítőt kapnak - mi több, még latin nyelvleckén is részt vehetnek.

<

A római helyhatóság és két helyi történelmi egyesület közös kezdeményezést indított: ingyenes latin gyorstalpalót tartanak a várost nyaranta ellepő, fényképező-kattogtató tömegnek. `Az emberek Róma iránti érdeklődése évszázadok óta szakadatlan. Világos, hogy itt, az egykori birodalom szívében van a legtöbb értelme növelni az emberek tudását` - mondta Alessandro Pediconi, az egyik szervező.

A szervezők megfigyelték: a Gladiátor sikere után az ókori emlékek iránti érdeklődés még magasabbra hágott, és ugyanilyen hatást várnak az új hollywoodi filmtől, a Brad Pitt főszereplésével készült Trójától is.

Az első tanfolyamokat az angol és francia anyanyelvű turistáknak tartják. A speciális tankönyv, mely némi konyhalatin mellett felületes történelmi ismereteket is ad, Julius Caesar személyén keresztül vezeti be az embereket az ókori Róma világába.

Ám a latin gyorstalpalóval még nincs vége az új programoknak.

Akik szellemi épülésük mellett a hétköznapok véresebb oldalára is kíváncsiak, a Scuola Gladiatori Roma (római gladiátor-iskola) tanfolyamára fizethetnek be. Itt Cicero nyelve mellett a gladiátorharc alapelemeivel ismerkedhetnek meg. Sőt, miután a közelharc végén leoldták tunikáikat és vértjeiket, a kitartó turisták egy igazi római ünnepbe cseppennek majd. "A turisták mindenhol a helyi sajátosságokat keresik. Az ókori Rómára pedig mi lehetne jellemzőbb, mint a latin nyelv és a gladiátorharc?" - mondta Pediconi, aki annyit még elárult: az étkezés utáni torokcsiklandozás és hányás kimarad a programból.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Latin nyelvlecke a turistáknak

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra