Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Kárpótlás a nácizmus francia áldozatainak

2003. szeptember 10. 11:18

A francia kormány kárpótlási programja körülbelül 8000 embert érint, akik egyik vagy mindkét szülőjüket elveszítették a nácik franciaországi mészárlásai során

<

Kárpótolják a francia ellenállás árváit

a méltányosság megkívánja
A `francia ellenállás árváit` támogató program három évvel a Franciaországból deportált zsidók összesen 12600 árvájának járó hasonló kárpótlási program után indult el.

Jean-Pierre Raffarin kormányfő a program kapcsán kijelentette, az igazság és a méltányosság megkívánja, hogy a náci barbárság áldozatainak árvái kárpótlásban részesüljenek.

A nácizmus áldozatainak leszármazottai Jacques Chirac 1995-ös bejelentése óta juthatnak állami kárpótláshoz. A francia háborús felelősséget taglaló beszédében Chirac kijelentette, hogy a nácikkal kollaboráló Vichy-rezsim a francia állam nevében lépett fel és megismételte a nácizmus örült bűnét.

A háborús veteránok érdekképviseletének vezetője Pierre Mayaudon elmondta: "A D-day után még számos tömegmészárlás zajlott le s a francia ellenállás német csapatok elleni támadásait kemény megtorló akciók követték." 1944. június 10-én egy SS-hadosztály katonái 642 embert - 190 férfit, 245 nőt és 207 gyermeket - mészároltak le Oradour-sur-Galne nevű faluban.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Kárpótlás a nácizmus francia áldozatainak

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra