Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Először látogatható Sigmund Freud összes egykori szobája a felújított bécsi múzeumban

2020. augusztus 31. 16:45 MTI

Sigmund Freud bécsi múzeumában először tették látogathatóvá a pszichoanalízis osztrák atyjának összes szobáját. A másféléves felújítás után az eredeti kiállítótér a múzeumban megduplázódott, 550 négyzetméteres lett - közölte a múzeum szombati megnyitása előtt Monica Pessler, a létesítmény igazgatója.

<

Freud 47 évig élt a bécsi Berggasse 19. alatt álló házban, amelyet 1938-ban hagyott el a nácik elől menekülve. Az épületben 1970 óta működik a múzeum, amelynek évente mintegy 110 ezer látogatója van.

A négymillió eurós felújítás eredményeként három új állandó kiállítás létesült, az egyik az újonnan épült lépcsőházban, amely vészkijáratként, egyben a ház egykori lakói nyomasztó történetének mementójaként szolgál.

A felújított épületben a látogatók megtekinthetik a család egykori lakását, továbbá Freud és lánya, Ann rendelőjét. A kiállításokat számos tárgyi emlék, Freud személyes tárgyai, fényképek, feljegyzések, első kiadású könyvek teszik színesebbé.

Az érdeklődők októbertől a könyvtár mintegy 40 ezer kötetéhez is hozzáférhetnek. A gyűjteményt Európa legnagyobb, a pszichoanalízis témájával foglalkozó könyvtárának tartják.

A tudós száműzetésbe vonulásával kiürült termeket mindazonáltal nem rekonstruálták utólag készült bútorokkal és más berendezési tárgyakkal, hogy ezáltal is érzékeltessék az űrt, amelyet Freud elűzése hagyott maga után. Egy fake (ál) dívány elhelyezése történelemhamisítás lenne - mondta az igazgató.

A Hermann Czech építész vezette felújtás során ugyanakkor nemcsak meghagytak, hanem szándékosan kiemeltek néhány megmaradt eredeti nyomot, köztük az egykori falfestés maradványait, egy telefonkábelt Anna Freud hálószobájában vagy annak a függönynek a rögzítőelemeit, amelyet a kezelések alkalmával használt dívány mögött erősítettek a falra.

A berggassei Freud-házban a náci korszakban zsidókat szállásoltak el, 76 embert deportáltak onnan haláltáborokba. A rákban szenvedő Freud 1939-ben 83 évesen száműzetésben halt meg Londonban, de négy nővére a holokauszt áldozata lett.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Először látogatható Sigmund Freud összes egykori szobája a felújított bécsi múzeumban

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra