Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Kicsomagolt inkák

2003. március 23. 14:06

Sok vizsgált múmia olyan kultúrából származik, amelynek nincsenek írásos emlékei, így mi – a kutatók által készített endoszkópos- és röntgenképek segítségével - sok mindent megtudhatunk mindennapi életükről, munkájukról, olykor még jellegzetes ételeikről is. A múmiák olyanok, mint az időburkok. Nagyon sok mindent megtaníthatnak nekünk az 500 évvel ezelőtti életről. De túl gyorsan veszítjük el őket.

március 31-én este fél 10-kor
a National Geographic Channel műsorán

Játsszon velünk és nyerjen
National Geographic ajándékokat!

<

Március 31-én, 21.30-kor
Az inkák törékeny örökséget hagytak ránk, de minden megmentett darabbal, minden lefejtett réteggel újra életre kel a múlt. Az Andok népe mai is elődei nyomdokán jár. Mindenütt ott vannak őseik maradványai, az egykori nagy birodalom emlékei. Az Andokban élő emberek mostanában egyre növekvő büszkeséggel szemlélik mindazt, amit ősapáik képesek voltak megteremteni. Elképesztő dolgokat vittek végbe. Ez a legnagyobb birodalom, amit ismerünk a nyugati féltekén, és nagyon sok mindent kell még megtanulnunk róluk. Annak alapján, amit most tudunk, ez volt a történelem egyik leginkább figyelemreméltó fejezete. Nincs még hatszáz éve, hogy az inkák népe csak egyike volt a számos, ezen az ősi földön élő bennszülött törzsnek. De kitörtek kis hegyi birodalmukból és olyan mértékű terjeszkedésbe kezdtek, ami a történelemben az egyik legnagyobbnak bizonyult. Alig száz év alatt az inkák oly mértékben növelték meg területüket, hogy az valóban rendkívüli teljesítménynek számít.

Ajánlat
The Inca Trail and Machu Picchu
Inca Architecture
Inca Empire
The Pyramids of Tucume
Az inkák hihetetlen emberek voltak. Úgy értem, olyan dolgokat vittek végbe, amit még ma is nehéz elképzelni. Több kilométer hosszú teraszokat véstek a hegyoldalakba, hogy a hozzáférhetetlen helyeket termőfölddé varázsolják. Ötletes vezetékeken szállították a vizet a jeges csúcsokról az alattuk fekvő mezőkre. Emlékműveket emeltek irdatlan nagy kövekből, amelyeket olyan pontosan vágtak ki a sziklából, hogy egy késpengét sem lehet az illesztésbe dugni. Az inka uralom csúcsán a birodalom a mai Ecuadortól dél felé egészen Chiléig terjedt, az Amazonas dzsungelétől a Csendes-óceánig. E határokon belül a terület az égtájak szerint négy negyedre oszlott. Mindegyikben egy-egy Inka uralkodott. Most Észak Peruba, Túcumébe utazunk, mely egy szerény város, gazdag múlttal. Az inkák régóta, 1470 óta uralták ezt a vidéket, mely a környék legfontosabb központjává vált. A síkságból kiemelkedik a közeli hegység, melyet 26 szertartási helyszín vesz körül. Ezeken a területeken rengeteg csontvázat és tárgyi leletet találtak. 500 évvel ezelőtt, az inka birodalom utolsó napjaiban egy inka vezér vesztette életét. A vezér mellé, feláldozva életüket, 2 férfit és 19 lányt temettek el. Az ő múmia kötegeikre leltek most rá kutatóink. Észak-Peru e vidéke nem bővelkedik múmia leletekben. Legtöbbjüket elpusztította az El Niñoval érkező erős esőzés. Ezeknek a ritka, de vízözönszerű esőzéseknek a hatására még a jól mumifikált holttestek is gyors bomlásnak indultak.

A temetés után a 22 halott természetes kiszáradását az El Niñóval érkező erős esőzések meghiúsították, a tetemek gyorsan lebomlottak. Az utókornak ezért nagy részükből csak csontváz maradt. Még ezzel a nagy pusztítással is, minden betekert múmia, csontváz és tárgyi lelet bepillantást enged az inka kultúrába és társadalomba. Most kutatóink segítségével kibonthatjuk az itt talált múmiakötegeket és megismerhetjük kultúrájukat, szokásaikat. A köteg kicsomagolásával az előbukkanó leletek segítségével fény derülhet a vezér személye és temetése körüli homályra. Elsőként a lányok múmiáit vesszük górcső alá. Lehet, hogy ők voltak a „kiválaszott szűzek”, mint a magasrangú Aclla előkelőség tagjai. Nagyra becsült, képzett kézművesek, ez esetben szövőnők. A szövőnők, főleg a fiatal szövőnők alapvető kötelessége volt az emberáldozat, életük feláldozása nagyrabecsült vezérükért és kultúrájukért. A fiatal lányokat dél-nyugatra temették, egy kevésbé tisztelt égtáj felé. A tömegsírba temették őket, mint szolgákat, hogy magasrangú vezetőjüket az örökkévalóságban szolgálják. A vezérre észak-keleti irányban leltek rá. Az észak-keleti irány jelenti a felkelő napot, ez a legfontosabb irány. Ebben a kultúrában a halál az újjászületés szimbóluma, egy új élet kezdete. Ezért temették el halottaikat olyan tárgyakkal, amelyek következő életükben hasznukra válhatnak: szimbolikusan díszített edényekkel, tálakkal. Vajon mit találnak majd a többi kötegben? Kiderül-e, hogy ki is volt valójában az eltemetett magasrangú személy? Megtudhatják filmünkből.

Válaszolj az alábbi két kérdésre és nyerj National Geographic ajándéktárgyakat!

  • Kinek az uralkodása idején érte el legnagyobb kiterjedését az Inka Birodalom?
    a) Huayana Capac
    b) Atahualpa
    c) Huascar
  • Mi a tocapu?
    d) inka ivóedény neve
    e) az inkák szójelölő írása
    f) az inkák holdistene A megfejtést az [email protected] címre várjuk. A tárgy/subject rovatba írd bele: NGC.


    Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

    Miért támogassam a Múlt-kort?

    Kicsomagolt inkák

  • Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

    2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

    Ízelítő a Magazinból

    További friss hírek

    Legolvasottabb cikkeink

    Facebook Twitter Tumblr

     

    Váltás az asztali verzióra