Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

10 tény a hadseregekben szolgáló kutyákról

2020. június 10. 09:41 Múlt-kor

Az ókori rómaiak gyakran használtak az ellenség sorainak megbontására fémpáncélokkal ellátott harci ebeket.

<

1. A spanyol konkvisztádorok hatalmas masztiffokat vetettek be az amerikai őslakosok ellen, akik a vasba öltöztetett, rájuk rontó, áldozataikat gyakran kibelező kutyákat sokszor valamiféle sárkánynak hitték.

2. Az ebek hadi alkalmazásának legkorábbi ismert példájára II. Alüattész lüd király (Kr. e. 617-560) uralkodásának idején kerülhetett sor. Lüdia a mai Törökország nyugati részén terült el.

3. Az ókori rómaiak gyakran használtak az ellenség sorainak megbontására fémpáncélokkal ellátott harci ebeket.

4. Az első világháború kezdetén a belga hadsereg kutyák által vontatott kocsikat szerelt fel géppuskákkal.

5. A második világháborúban a Vörös Hadseregben robbanószert erősítettek a kutyák hátára, és arra képzeték ki őket, hogy a németek mozgó tankjai elé fussanak, ahol is a levegőbe repítették őket.

6. Szintén a második világháborúban az amerikaiak kétmillió kutya kiképzését tervezték a japán invázió előtt. Az ebek a partraszállás utáni első támadási hullámot jelentették volna, amely biztosította volna a kirakodást.

7. A náci Németországban arra idomítottak be kutyákat, hogy a csapatok közti kommunikációs lehetőségeket javítsák. Egyes jelentések szerint a betanított ebek képesek voltak a mancsuk koppintásával néhány betűs szavakat „lemorzézni”. (Bizonyos számú koppintás egy-egy betűt jelzett.)

8. Az Egyesült Államok hadseregébe felvett, majd kiképzésre javasolt kutyáknak egy nagyon fontos kitételnek kellett megfelelniük rögtön az elején: csakis semleges színűek lehettek, úgymint a szürke, barna vagy a fekete alapon fehér foltos.

9. A nyugdíjba vonult hadi ebeket az Egyesült Államok hadseregében egészen 2000-ig egyfajta „felesleges, leselejtezett hadi felszerelésként” kezelték (sokszor egyszerűen elaltatták őket), ám idővel lehetővé vált, hogy kiképzőik örökbe fogadhassák őket.

10. A kutyákat olykor ejtőernyős ugrásokra vagy egyéb speciális hadműveletekben való részvételre is kiképezték. Ilyen volt például az a Kairó névre hallgató belga malinois, amely részt vett a SEAL 2011-es Oszama bin Laden elleni rajtaütésében.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

10 tény a hadseregekben szolgáló kutyákról

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra