Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Miért kapta meg egy afroamerikai híresség nevét egy szovjet paradicsomfajta?

2020. március 23. 20:08 Múlt-kor

Oroszország ma a 12. legnagyobb paradicsomtermelő a világon. Ez nem tükrözi hűen, valójában mennyire népszerű e gyümölcs az országban: a házi konyhakertek 90%-ában megtalálható, és számos népszerű leves, főzelék és öntet elengedhetetlen eleme az orosz konyhában. Savanyúságként más ételek mellé is előszeretettel fogyasztják.

<

Polgárjogok és kommunizmus

Oroszországban számos helyben nemesített paradicsomfajta létezik, többük igencsak hangzatos névvel, mint például az Oroszország Anyácska vagy a Fekete-tengeri Ember.

A legkülönösebb fajta azonban minden bizonnyal a Paul Robeson afroamerikai énekes, színész és politikai aktivista nevét viselő paradicsom. Miért pont róla nevezték el?

Robeson 1898-ban született a New Jersey állambeli Princetonban. Édesapja egykor rabszolga volt, aki egy déli ültetvényről szökött el, édesanyja pedig egy vegyes hátterű, neves kvéker család sarja.

Robeson a Rutgers egyetemen több sportban is kiváló minősítéssel, osztályelsőként végzett, majd a Columbia Egyetemen szerzett jogi diplomát.

Itt ismerte meg feleségét, Eslanda „Essie” Goode-ot is, aki 1924-ben meggyőzte: próbálja ki a színészetet (énekhangjáról ekkor már ismert volt New Yorkban).

Robeson végül csak igen rövid ideig dolgozott a jogi pályán – első állását otthagyta, amikor egy fehér titkár nem volt hajlandó utasításokat elfogadni tőle.

A színpadon egyre nagyobb sikereket ért el, hírnevével együtt nőtt érdeklődése a munkások jogai iránt, különösen ami a rendkívül szegény déli feketéket illette. Hamarosan egyértelműen az amerikai kormányzat által rossz szemmel nézett kommunista mozgalmak vonzáskörében találta magát.

Első, 1934-es moszkvai látogatása során úgy nyilatkozott: „Itt nem néger, hanem ember vagyok, életemben először.” Néhány nappal korábban Németországban az utcán támadtak rá, míg a Szovjetunióban éljenző tömegek fogadták.

ztálin Robeson látogatása alkalmával az egyenlőség és a lehetőségek hazájaként igyekezett feltüntetni országát az afroamerikaiak számára – a különféle mozgalmi szervezésű utak során mintegy 18 000 fekete amerikai fordult meg a kommunista országban az 1930-as évek folyamán.

Az 1940-es években Robeson a politika színpadára is fellépett. Nyíltan hangoztatta a szakszervezetek fontosságát a polgárjogok szempontjából, és elítélte a feketékkel szembeni diszkriminációt és erőszakot.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Miért kapta meg egy afroamerikai híresség nevét egy szovjet paradicsomfajta?

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra