Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Új harckocsi kerül a Hadtörténeti Múzeum bejáratához

2020. február 27. 11:21 MTI

Átmenetileg lecserélik a Hadtörténeti Intézet és Múzeum előtt álló T-34-es harckocsit – tájékoztatta az intézmény szerdán az MTI-t. A tank másfél éve látható a Honvédelmi Minisztérium Hadtörténeti Intézet és Múzeum bejáratánál, a Kapisztrán téren.

<

A harckocsi felújításra szorul, ezért a Magyar Honvédség Katonai Közlekedési Központjának és a Magyar Honvédség 25. Klapka György Lövészdandárának szakemberei csütörtökre virradó éjjel elszállították.

„A harckocsi távolléte alatt nemcsak megszépül, de egyes hiányzó elemei is a helyükre kerülnek” – áll a közleményben. A T-34-es helyére egy PT-76 típusú úszó harckocsi érkezik ugyanaznap este. Ezt a könnyű páncélost eredetileg a szovjet Vörös Hadsereg és a Tengerészgyalogság részére fejlesztették ki.

A szovjet haderő 1952-ban rendszeresítette, majd a Varsói Szerződés tagállamai is hadrendbe állították. A Magyar Néphadseregben közel száz példányt alkalmaztak, elsősorban a felderítő alakulatok alkalmazták.

Az úszó harckocsit éles körülmények között is bevetették, például 1956-ban a magyar forradalom leverésekor, illetve 1968-ban a csehszlovákiai megszállás során. A típust 1983-ban vonták ki a hadrendből.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Új harckocsi kerül a Hadtörténeti Múzeum bejáratához

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra