Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Az űrverseny elfeledett női hősei, a NASA „emberi számítógépei”

2020. február 25. 17:12 Múlt-kor

Az Egyesült Államok űrprogramja kétségtelenül azon 20. századi projektek közé tartozik, amelyre joggal lehetnek büszkék az amerikaiak. Egy jól körülhatárolható területen keltek versenyre a Szovjetunióval, és látványos győzelmet arattak. A sikert általában azok az űrhajósok jelenítették meg, akik az életüket kockáztatva hódították meg a kozmosz addig elérhetetlen területeit. De a sikerben nemcsak nekik volt részük, hanem azoknak is, akik a háttérben dolgoztak azért, hogy minden a pontosan kiszámolt helyére kerüljön. A korai időkben ehhez „emberi számítógépeket” kellett alkalmazni, akik gyakran olyan társadalmi csoportból érkeztek, amelyek abban az időben semmilyen megbecsülést nem élveztek. Írásunkkal a tegnap, 101 éves korában elhunyt Katherine Johnsonra emlékezünk.

<

Eleven számológépek

Ha felidézünk egy tetszőleges űrutazásról szóló filmet vagy könyvet, akkor abban alighanem találkozunk a számítógépekkel vagy a számítástechnikával. Csakhogy a számítógép a tudomány történetében meglepően késői találmány, a gépi eszközökkel történő számítások még a huszadik század első felében sem álltak a kutatók rendelkezésére. Helyette ún. „emberi számítógépeket”  alkalmaztak, akik a bonyolult számolási műveleteket végezték el a tudósok számára. A Harvard Observatory például nőket alkalmazott a csillagászati megfigyeléshez szükséges számolások végrehajtására, és a csillagok osztályozására. Emberi számológépek álltak a legtöbb általunk ma is használt trigonometriai vagy logaritmus táblázat mögött is. Nemcsak egyetemek és kutatóintézetek alkalmazták őket, hanem olykor magáncégek is.

Ebben a munkakörben a világégések idején előszeretettel alkalmaztak nőket. Különösen a második világháború alatt „fogytak el” a férfiak a sorozás miatt. A nők számára a tudományos pálya akkoriban még igen zártnak bizonyult, viszont ha a számolásokra szerződtek, akkor nagyobb esélyük nyílt tudományos munkát végezni.

A második világháborút követően a NASA elődje, a NACA (National Advisory Committee for Aeronautics) szintén alkalmazott emberi számítógépeket, hogy az elektronikus eszközeiket kisegítsék. (Ne feledjük el, hogy az első számítógépet, az EDVAC-ot, amely a Neumann János által lefektetett elvek alapján működött, csak 1952-ben helyezték üzembe). Az emberi számítógépek között pedig nemcsak nők akadtak szép számmal, hanem feketék is.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Az űrverseny elfeledett női hősei, a NASA „emberi számítógépei”

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra