Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

A város 1919-es bátor ellenállását ünneplik Balassagyarmaton

2020. január 29. 11:33 MTI

A megszálló cseh katonaság 101 évvel ezelőtti kiűzésére emlékeznek szerdán Balassagyarmaton. Az 1919. január 29-ei helytállás miatt az Országgyűlés 2005-ben a Civitas Fortissima, azaz a Legbátrabb város címet adományozta a Nógrád megyei városnak.

<

Délelőtt koszorúzást tartanak a városi temetőben az 1919-es hősök és polgári áldozatok sírjánál. A központi ünnepségen, a Civitas Fortissima téren Csach Gábor (Fidesz-KDNP) polgármester mond beszédet, majd ünnepi képviselő-testületi ülésen adják át az önkormányzat elismeréseit a Mikszáth Kálmán Művelődési Központban.

Beszédet mond Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke és Szakács Zoltán, a Civitas Fortissima Kör elnöke.

Balassagyarmaton vasárnap a Nyírjesi nagytónál rendezett bátrak úszásával kezdődött el a legbátrabb város idei ünnepségsorozata. Tartottak versdélutánt, történeti játszóházat, megrendezték a XII. Civitas Fortissima Kárpát-medencei Történelmi Vetélkedőt.

Rendhagyó történelemórák zajlottak a város középiskoláiban, a diákok a katonahősök tiszteletéről hallgathattak meg előadást. Kedd estére fáklyás felvonulást szerveztek az egykori honvédlaktanyától a vasútállomásra, majd ünnepi megemlékezést és koszorúzást a vasútállomáson lévő emléktáblánál.

Az első világháború után a balassagyarmati polgárok Vizy Zsigmond százados katonáihoz csatlakozva fegyvert fogtak, és kiverték a megszálló cseh csapatokat.

Ezzel megakadályozták, hogy az újonnan megalakult Csehszlovák Köztársaság hadserege még délebbre tolja az ország határait, és elérték, hogy Balassagyarmat Magyarország része maradjon.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

A város 1919-es bátor ellenállását ünneplik Balassagyarmaton

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra