Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Egy negyedik ellopott Kolumbusz-levelet is vissaszereztek az amerikai hatóságok

2020. január 27. 13:43 MTI

Az amerikai hatóságok Kolumbusz Kristóf egy évtizedekkel ezelőtt Európából ellopott és 1,3 millió dollárra becsült értékű, több mint 500 éve keletkezett levelét szerezték vissza.

<

A velencei Biblioteca Nazionale Marcianából vélhetően az 1980-as években eltűnt levél egy latin nyelvű nyomtatott másolata annak az 1493 áprilisában spanyolul kézzel írt levélnek, amelyben II. Ferdinánd spanyol királynak számol be Kolumbusz az Újvilág felfedezéséről.

A ritka könyvek és történelmi tárgyak visszaszerzésével foglalkozó szövetségi ügynökök már a negyedik lopott Kolumbusz-levelet kerítették elő egy ritka könyvekkel foglalkozó szakértő tippjei nyomán.

A legutóbb megtalált levél azonban a legritkább közülük, az első kiadása annak a levélnek, amelyet csak II. Ferdinándnak küldött el a nagy felfedező.

A nyomozati eljárásban Columbus Letter Plannck I. néven azonosított dokumentumot egy meg nem nevezett magángyűjtőnél találták meg, aki a hatóságok szerint jóhiszeműen vásárolta meg 2003-ban az Egyesült Államokban egy ritka könyvekkel foglalkozó kereskedőtől.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Egy negyedik ellopott Kolumbusz-levelet is vissaszereztek az amerikai hatóságok

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra