Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

10 tény a félresikerült kivégzésekről

2020. január 22. 09:37 Múlt-kor

1457-ben Hunyadi László fejét három csapással sem sikerült elválasztani törzsétől. A korabeli szokásjog szerint az elítéltnek kegyelem járt volna, ám a bakó negyedszer is lesújtott, és ezúttal már sikerrel járt.

<

1. 1457-ben Hunyadi László fejét három csapással sem sikerült elválasztani törzsétől. A korabeli szokásjog szerint az elítéltnek kegyelem járt volna, ám a bakó negyedszer is lesújtott, és ezúttal már sikerrel járt.

2. III. Richárd unokahúga, a 19. században boldoggá avatott Margaret Pole 1541-es kivégzésekor annyira kapálózott, hogy a tapasztalatlan hóhérnak csak a tizenegyedik csapásra sikerült lefejeznie.

3. Stuart Mária egykori skót királynő 1587-es kivégzésekor a hóhér elsőre csak a feje hátsó részét találta el. A második csapás már sikeres volt, de egy apró ín még ekkor is összekötötte a fejet a törzzsel. Amikor a hóhér diadalittasan felemelte a hajánál fogva, a fej a földre esett. Kiderült, hogy Stuart Mária parókát hordott.

4. II. Károly hóhéra, Jack Ketch ügyetlenségéről vált hírhedtté. Annyira rosszul végezte a dolgát, hogy neve az angolban a hóhér, a Sátán és a halál szinonimájává vált. Ketch az 1683-ban árulásért elítélt Lord Russell fejét olyan ügyetlenül vágta le, hogy a feldühödött tömegek lecsillapítása érdekében nyilvános bocsánatkérésre kényszerült.

5. A 15 éves Louison Cartouche-t, a hírhedt Cartouche-banda tagját 1722-ben arra ítélték, hogy két órán át a hónaljánál fogva legyen felakasztva. Bár csak megaláztatásnak szánták a procedúrát, a fájdalomtól sokáig üvöltő elítélt egy idő után elhallgatott, nyelve pedig kilógott a szájából. Hamarosan kiderült, hogy már nem lélegzik.

6. A máglyahalálra ítélt nőket általában megfullasztották, mielőtt testüket elégették volna. 1726-ban egy angol hóhérnak ez olyan rosszul sikerült, hogy csak az elítélt, Catherine Hayes agyának szétloccsantásával tudta megakadályozni, hogy élve elégjen.

7. Franciaországban a XV. Lajos ellen sikertelen merényletet elkövető Robert-François Damiens-t ítélték utolsóként - 1757-ben - lovak általi felnégyelésre. Amikor a lovak már egy órája húzták négy irányba, az elítélt még mindig életben volt. Az egyik ló még össze is esett, és végül késsel vágták le Damiens végtagjait.

8. A villamosszékben elsőként - 1890-ben - kivégzett Wiliam Kemmler az első, 17 másodperces áramütés után még életben volt. A második következtében erei szétrobbantak, teste pedig lángra kapott.

9. Az új-mexikói Clayton városának első akasztása 1901-ben nem sikerült túl jól. A hóhérok gyatra munkája következtében Thomas Ketchum törvényen kívüli feje a csapóajtó kinyílásának pillanatában leszakadt testéről.

10. Arizonában utolsóként a kétszeres gyilkos Donald Hardingot végezték ki gázkamrában, miután tíz perc kellett hozzá, hogy borzalmas kínok között, rángatózva kiszenvedjen a ciánfelhőben. Utolsó mozdulataival az államügyésznek mutatott be.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

10 tény a félresikerült kivégzésekről

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra